‘En toen werd Papin bij de kraag gepakt’

Jean-Pierre Papin met Jacques Sys in 2008. © belgaimage
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al 45 jaar in de journalistiek, diept iedere zaterdag een anekdote op uit zijn lange carrière.

David Okereke, wordt hij een nieuwe topspits voor Club Brugge? Iemand die op het einde van het seizoen voor veel geld en met veel winstmarge zal worden verkocht?

Het zou niet de eerste keer zijn dat aanvallers bij Club Brugge hun marktwaarde verhogen. De meest illustere blijft Jean-Pierre Papin die in juli 1985 van de Franse tweedeklasser Valenciennes bij blauw-zwart neerstreek. Twee maanden daarvoor maakten we een interview met Papin. Een gesprek dat ons altijd is bijgebleven. Want Papin woonde in een grauwe en benepen straat, op een kleine flat waarin ook de living dienstdeed als slaapkamer. Er hing een duffe geur en zijn uit een burgerlijk milieu afkomstige vrouw leefde er tegen de rand van een zenuwinzinking.

Het gezin, met een toen zes maanden oud zoontje, moest rondkomen met omgerekend 750 euro per maand, de schulden stapelden zich op. Een leven omringd door tristesse. Toen we Papin na het interview samen met zijn vrouw uitnodigden om in de binnenstad iets te gaan eten, flikkerden zijn ogen.

Snel kan het dus allemaal veranderen. Club Brugge was een reddingsboei voor Jean-Pierre Papin die in het in het begin niet breed had. Toen de spelers van Club op een gegeven moment een feestje wilden organiseren en een grote koude schotel hadden laten aanrukken, begon Papin de broodjes op te eten, terwijl iedereen onder de douche stond. Hij keek vervolgens eens schichtig rond en maakte aanstalten om met die die schotel naar huis te vertrekken. Net op tijd kreeg doelman Birger Jensen dat in de gaten. Hij pakte Papin bij de kraag en duwde hem tegen de muur.

Maar doelpunten zou Jean-Pierre Papin wel maken. Dat had hij vooraf ook aangekondigd: dat hij zeker wist dat hij bij Club zou slagen. Bovendien maakte Papin door zijn beweeglijkheid ook nog eens ruimte voor anderen. Na één jaar bij Club trok hij naar Marseille en trad daar toe tot het sterrendom. Aan geld was er vanaf dat moment geen gebrek meer. En zijn marktwaarde was intussen bijna verachtvoudigd: Club trok Papin aan voor omgerekend 300.000 euro (twaalf miljoen frank) en verkocht hem voor 2,15 miljoen euro (86 miljoen frank). Van de voor iedereen benaderbare Jean-Pierre Papin bleef er vanaf dat moment niet veel meer over. Hij bouwde rond zich een pantser van ontoegankelijkheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier