Engelse coach Nigel Pearson vervangt Van Wijk bij OHL: ‘Politieke beslissing’

Dennis Van Wijk © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Dennis van Wijk wordt verrassend doorgestuurd als coach van OH Leuven, waar de ambitieuze Thaise eigenaars nu hun eigen mannetje plaatsen: Nigel Pearson, ex-coach van Leicester City.

Amper twee weken geleden was er voor Dennis van Wijk geen wolk aan de lucht, toen we hem spraken na afloop van Westerlo – OHL (2-2). OH Leuven maakte op alle vlakken reuzesprongen, stelde hij vast. Commercieel, financieel, structureel en sportief. Met de komst van Copa, Persoons, Hubert en Daeseleire werd bovendien heel wat Belgische ervaring in huis gehaald. OHL baarde opzien met een aantal indrukwekkende scores, zoals de 7-1 in competitie tegen Cercle Brugge of de 8-0 in de Beker van België tegen Turnhout. Alleen defensief werd er nog niet echt een evenwicht gevonden. Een kwestie van tijd.

Maar die tijd werd Van Wijk niet gegund. Woensdag kreeg hij van de Thaise eigenaars te horen dat Nigel Pearson hem zou vervangen als T1. Vandaag werd dat nieuws publiekelijk gemaakt. Van Wijk kreeg wel nog het aanbod om in de club actief te blijven als assistent van Pearson, maar bedankte voor die eer. Opmerkelijk: de Nederlandse Belg zat ondertussen wel nog samen met zijn opvolger om de ploeg te bespreken en hem een inwijding te geven in de voor hem onbekende reeks 1B.

Eigenaar Aiyawatt Srivaddhanaprabha neemt met deze trainerswissel een gok, want als er één man de Belgische tweede klasse door en door kent, is het Van Wijk wel. Terwijl voor Pearson alles nieuw is. Anderzijds kan de Engelse coach wel een mooi parcours voorleggen bij Leicester City – dat ook in handen is van de familie Srivaddhanaprabha -, dat hij het voorbije decennium tot twee keer toe vanuit de Championship naar de Premier League gidste.

In een eerste reactie bij onze collega’s van Sporza toont Van Wijk zich alvast verrast en noemt hij het ‘een politieke beslissing’. ‘Ze willen meer controle krijgen op bepaalde dingen. Het is absoluut niet omdat het slecht ging met de ploeg’, aldus Van Wijk.

De grote vraag is nu wat die controle betekent. Meer Engelse of Thaise spelers? Huurlingen van Leicester? Dat scenario lijkt onwaarschijnlijk aangezien de huidige kern van OHL al zo omvangrijk is. Volgens Van Wijk was er alvast geen enkele druk van bovenaf om de vier Thaise testers in de A-kern op te nemen.

Vraag is ook in hoeverre het (Belgische) bestuur en de sportieve staf geconsulteerd werden in deze beslissing. Wat is bijvoorbeeld nog de rol van sportief manager Wim De Corte of voorzitter Chris Vandebroeck? Beide heren zijn voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. Wordt vervolgd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier