‘Enige oplossing is Anderlecht mede-eigenaar maken van Eurostadion’

© Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

RSC Anderlecht trekt zich terug uit het project van een nieuw te bouwen Eurostadion in Brussel. In tegenstelling tot wat wordt aangenomen, deed het dat niet wegens een te hoge huurprijs. Waarom dan wel?

We vroegen het aan redacteur Jan Hauspie, die voor Sport/Voetbalmagazine het stadiondossier uitspitte.

Vanwaar de beslissing van Anderlecht om zich nu plots terug te trekken?

Jan Hauspie: “De beslissing lijkt alleen maar vreemd omdat Anderlecht aanvankelijk erg makkelijk meeging in het hele verhaal en zich weinig vragen stelde bij de constructie waarin het als huurder in het nieuwe Eurostadion zou spelen. Het is inderdaad opvallend dat het daar nu, twee jaar later, plots wel bezwaar tegen heeft. Met de hoogte van het huurbedrag heeft het weinig te weinig te maken. Dat is niet het probleem. Wel het feit dat het daarvoor niets duurzaams terugkrijgt. Met andere woorden: Anderlecht kan in de huidige constructie nooit mede-eigenaar worden van het Eurostadion. Ajax Amsterdam en Schalke 04 bijvoorbeeld kunnen dat in hun geval wél. Zij betalen ook hoge huursommen, maar zijn voor een groot deel – in het geval van Schalke zelfs 100 procent – aandeelhouder in het consortium dat hun stadion beheert. In feite betalen zij dus zichzelf terug.”

“Dat Anderlecht zich dat nu pas goed realiseert, heeft te maken met twee zaken. Enerzijds werd hun aandacht destijds afgeleid door de sportieve malaise onder John van den Brom, wat toen uitmondde in het ontslag van de trainer. Het stadiondossier was daardoor even geen prioriteit. Anderzijds omdat er nu met Jo Van Biesbroeck een financieel directeur in de club rondloopt. Dat hadden ze voordien niet. Herman Van Holsbeeck was algemeen directeur en dus ook belast met het stadiondossier. Wat eigenlijk zijn ding niet is, zoals hij zelf al aangaf. Van Biesbroeck is sinds september officieel in dienst, maar verdiepte zich maanden eerder al in het stadiondossier. Hij is sterk met cijfertjes en haalde eerder al AB Inbev uit moeilijk vaarwater. Wellicht was het Van Biesbroeck die snel door had dat de huidige constructie rond het Eurostadion het doodsvonnis voor de club betekende.”

Hoe met het nu verder met het Eurostadion? Is er nog toenadering mogelijk tussen projectontwikkelaar Ghelamco en RSC Anderlecht?

Jan Hauspie: “Ghelamco zal zijn berekeningen netjes hebben gemaakt. De vraag is: zijn zij bereid om minder winst te pakken? En staan ze open voor een constructie waarin Anderlecht gradueel mede-eigenaar wordt?”

Het idee van een Eurostadion is niet ontstaan om de Rode Duivels een nieuwe thuishaven te geven.

“Ik ben ook heel benieuwd naar wat de stad Brussel gaat doen. Zij heeft er alle belang bij dat het nieuwe stadion er komt. Want zonder Eurostadion, geen EURO 2020. De voorwaarde voor de UEFA om Brussel als speelstad aan te duiden was immers de bouw van het nieuwe Eurostadion. Geen gerenoveerd Koning Boudewijnstadion. Eén van de voornaamste gunningsvoorwaarden is bovendien dat de projectontwikkelaar een club als vaste bespeler van het Eurostadion vindt. Buiten Anderlecht zie ik geen andere club hiervoor in aanmerking komen. Ik ben dus benieuwd of de stad Brussel druk zal zetten op Ghelamco om er toch met Anderlecht uit te komen. Als de club mede-eigenaar kan worden, bestaat de kans denk ik dat ze op haar stappen terugkeert.”

Wat betekent het opstappen van Anderlecht voor de KBVB en de Rode Duivels?

Jan Hauspie: “Weinig. Het idee van een Eurostadion is niet ontstaan om de Rode Duivels een nieuwe thuishaven te geven. De KBVB gaf wel de aanzet tot het project, maar trok zich al snel terug vanwege de aantijging dat ze voor rekening van Anderlecht reed. De bond heeft nooit mee aan tafel gezeten bij de gesprekken tussen Ghelamco en Anderlecht. Daar lag trouwens misschien een stuk van het probleem: Ghelamco was niet de eerste keus van Anderlecht. Dat de onderhandelingen moeilijk zouden verlopen, stond dus in de sterren geschreven. Met de KBVB als facilitator hadden de onderhandelingen misschien ietsje vlotter kunnen verlopen.”

“Vervelend is dit natuurlijk wel voor de KBVB. Afhankelijk van de verdeelsleutels is er voor de voetbalbond veel meer winst te halen uit een nieuw stadion met betere faciliteiten dan uit het verouderde Koning Boudewijnstadion. Logisch dus dat zij het Eurostadion er liever ziet komen. En ook voor de KBVB geldt: zonder Eurostadion geen EURO 2020. Het gezichtsverlies als het nieuwe stadion er niet komt, zal onvermijdelijk ook op de KBVB afstralen.”

Lees de reportage over het dossier rond het Eurostadion in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 30 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content