Ergernis bij Pro League: videoref bij AA Gent – Standard op non-actief

© Belga

Op vraag van de Pro League heeft scheidsrechtersbaas Johan Verbist het team van videoref Yves Marchand, van dienst tijdens het PO1-duel AA Gent – Standard, voor de rest van het seizoen op non-actief gezet. CEO Pierre François van de Pro League vraagt een duidelijke en uniforme richtlijn wat interventies betreft.

‘Marchand kreeg tijdens zijn testperiode een negatieve beoordeling en zal in de toekomst niet meer ingezet worden’, zegt Pierre François aan persagentschap Belga.

Discutabel

Tijdens het duel tussen AA Gent en Standard (1-3) van zondagavond liet de videoref scheidsrechter Jonathan Lardot tot twee keer toe in de steek.

Voor de rust werd Samuel Gigot in de zestien neergehaald door Standard-verdediger Giorgos Koutroubis. De fase was aan het oog ontsnapt van Lardot, maar het VAR-team van Marchand greep niet in. AA Gent had nochtans een strafschop verdiend.

Na de pauze werd het doelpunt van Gent-spits Rangelo Janga afgekeurd na tussenkomst van de VAR. Marchant had ergens een lichte duw gezien en greep in, Lardot keurde de treffer af na het zien van de beelden. Een streng oordeel en al helemaal voor discussie vatbaar.

Maakte Lardot een duidelijke verkeerde beslissing door het kopbaldoelpunt goed te keuren? Bij de Pro League vinden ze alvast van niet. In dat geval had Marchand niet mogen ingrijpen.

Geschorst

Het is niet de eerste keer dat Yves Marchand in het oog van de storm komt te staan. In het begin van het seizoen, toen de videoref nog een nieuw begrip was, werd de gewezen scheidsrechter ook al even aan de kant geschoven.

Marchand kwam medio augustus in opspraak, omdat hij een strafschop miste tijdens Zulte Waregem-Club Brugge (1-2) op de derde speeldag in de reguliere competitie. De videoref, die scheidsrechter Lawrence Visser niet inlichtte van de penaltyfout, kreeg onder meer van Francky Dury de wind van voren.

Na een tijdelijke schorsing van een maand, waarin hij extra begeleiding en oefensessies kreeg, mocht Marchand opnieuw plaatsnemen in het busje. Scheidsrechtersbaas Johan Verbist laat weten pas op het einde van het seizoen de balans van het seizoen te willen opmaken.

Er resten nog vier speeldagen in play-off 1. Ex-scheidsrechters Tim Pots, Christophe Delacour en Kris Bellon zullen door de schorsing van Marchand elk weekend zeker één wedstrijd moeten plaatsnemen in het busje.

Ergernis

De problemen die zich de afgelopen speeldag hebben voorgedaan, worden door het management van de Pro League maar moeilijk verteerd. François heeft aan Verbist gevraagd naar een duidelijke en uniforme richtlijn van de scheidsrechters wat betreft de VAR-interventies.

‘De Pro League kan onmogelijk 1 miljoen euro per seizoen investeren in het VAR-project en vaststellen dat de polemieken zich vermenigvuldigen. Dat is niet de doelstelling van het project’, laat François in een korte reactie weten.