Eupen: het rapport van één jaar Makélélé

Claude Makélélé is een motivatiecoach. © BELGAIMAGE

Komend weekend ontvangt KAS Eupen RSC Anderlecht, een week later is Claude Makélélé precies één jaar trainer van Eupen. Hoe groot is zijn impact?

Het meest in het oog springende dat Claude Makélélé (45) deed toen hij op 6 november 2017 Eupens nieuwe trainer werd, was breken met de filosofie die Aspire bij de Oostkantonners opgelegd had. In plaats van altijd en overal attractief en aanvallend, risicovol voetballen werden vanaf zijn eerste wedstrijd (0-1 tegen Antwerp) de ordewoorden een no-nonsense aanpak en een goeie organisatie.

Dat blijkt ook uit de statistieken van Eupen onder de Fransman. In de 27 wedstrijden in de reguliere competitie van vorig en dit seizoen maakte Eupen 31 goals en incasseerde het er 42. Goed voor 1,1 goal per wedstrijd en 1,5 tegengoal per match. De verdediging staat een stuk dichter bij het eigen doel en aan keeper en verdedigers is gevraagd om vooral geen risico in het spel te stoppen.

Een moeilijke omschakeling voor pakweg Luis García die liever hoog druk zet en creatief voetbalt, terwijl Makélélé vooral de nul wil houden en vraagt dat de linies compact staan.

Omdat de Spaanse kapitein een teamspeler is, denkt hij mee in het verhaal van de trainer. Daarom koos Makélélé voor hem, toen hij vorig jaar twee kapiteins op één schip had. Mbaye Leye had een enorme sportieve waarde, maar wilde graag gevolgd worden in zijn aanpak, terwijl García een bruggenbouwer is die iedereen een goed gevoel probeert te geven.

Het maakte dat het creëren van een echte teamspirit het aandachtspunt van afgelopen zomer was voor de trainer, die een paar keer in bedekte termen aangaf dat er vorig jaar veel misliep op en naast het veld. Met het vertrek van een aantal spelers én veel aandacht voor teambuilding op een erg Spartaans oefenkamp lijkt dat punt alvast opgelost.

Na een moeizame start bouwt de trainer verder aan zijn weg. Uiteindelijk mag hij, binnen de sportieve context die niet in Eupen maar in de Qatarese hoofdstad Doha bepaald wordt, wel zijn ding doen. Niemand die hem op de vingers tikt wanneer hij al eens een talent uit de Aspire Academy (zoals afgelopen weekend Eric Ocansey en Lazare) op de bank laat, terwijl het tweede principe naast aanvallend voetbal bij KAS Eupen toch is: bij gelijke sportieve waarde krijgt het door Aspire opgeleide talent altijd de voorkeur.

In de praktijk zadelt de gewezen voetballer van Real Madrid en Chelsea zijn spelers niet op met té veel tactische bagage om het hen niet te moeilijk te maken. Makélélé is een motivatiecoach, die al eens met spelers praat en er vaker tussen dan boven staat, afhankelijk van het humeur van de dag.

De Eupense voetballers krijgen als boodschap mee dat ze altijd en overal mogen voetballen, goed beseffend dat de trainer altijd eerst van de eigen nul uitgaat. Maar pas wanneer Eupen zijn voetballend vermogen durft te tonen, zoals in de tweede helft op Genk zaterdag, wordt het meer dan zomaar een degradatiekandidaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier