Europa League: Genk zegeviert, Zulte Waregem gaat af

KRC Genk wint met 2-1 tegen het Zwitserse FC Thun. Zulte Waregem verliest met een zware 4-0 op verplaatsing bij het Russische Rubin Kazan. Standard speelt 1-1 gelijk bij Elfsborg.

Bekerwinnaar KRC Genk heeft op de tweede speeldag van de groepsfase van de Europa League voetbal (groep G) een 2-1 thuiszege geboekt (0-0) tegen het Zwitserse FC Thun.

Julien Gorius en Jelle Vossen waren de doelpuntenmakers van dienst voor de thuisploeg, de late tegentreffer van Josef Martinez kwam te laat.

Genk was op de openingsspeeldag in groep G verrassend gaan winnen bij favoriet Dynamo Kiev (0-1), terwijl de Zwitsers met dezelfde cijfers Rapid Wenen hadden verslaan. De Genkenaars waren op papier duidelijk favoriet tegen Thun, maar daar was op het veld weinig van te merken. In de eerste helft kregen de bezoekers de beste kansen, maar doelman Köteles behoedde de Limbugers met twee knappe reddingen van een achterstand.

Na de pauze tapte Genk uit een ander vaatje. Tien minuten na rust trapte Gorius met wat geluk plots de 1-0 tegen de touwen – zijn afstandsschot week af en belandde over doelman Faivre – en acht minuten later rondde kapitein Jelle Vossen een vlotte aanval beheerst af. In de ultieme slotfase lukte Martinez nog de eerredder, maar het bleef 2-1.

In dezelfde groep speelden Rapid Wenen en Dynamo Kiev 2-2 gelijk. In de stand staat Genk aan de leiding met zes op zes. Dan volgen Thun, Kiev en Rapid. De top twee stoot door naar de zestiende finales.

Zulte Waregem maatje te klein voor Rubin Kazan

Zulte Waregem heeft zijn tweede wedstrijd in de poulefase van de Europa League dan weer met 4-0 verloren op verplaatsing bij het Russische Rubin Kazan. De ploeg van trainer Francky Dury heeft zo na twee speeldagen slechts één punt gesprokkeld in groep D.

Zo’n 7.000 toeschouwers – het Tsentralnyi Stadion biedt plaats aan 30.000 fans – zagen hoe Junior Malanda door de afwezigheid van Steve Colpaert centraal in de verdediging mocht postvatten bij Zulte Waregem. Het middenveld werd gestoffeerd door het centrale (succes)trio Kums-Skulason-Hazard en vooraan moest Habibou voor de doelpunten zorgen.

De wedstrijd werd gespeeld bij amper +3 graden celsius, maar aan het spel van de thuisploeg konden de fans zich niet verwarmen. Kazan moest voor rust genoegen nemen met één grote kans voor goudhaantje M’Vila.

Na rust zorgden de Russen wél voor opwinding. Vlak voor het uur kwam Kazan via een corner op voorsprong. Het was de ongelukkige Waregem-verdediger Frédéric Duplus die de bal voorbij zijn eigen doelman kopte. Een kwartier voor tijd deed Kazan de match dood. Na een snelle counter kwam de bal bij Roman Eremenko, die laag in de rechterbenedenhoek binnenschoot: 2-0. Zeven minuten later zorgde Alexander Ryazantsev nog voor de 3-0. Twee minuten voor affluiten knalde Bebars Natcho met een mooie vrije trap de 4-0-vernedering op het bord. Ook Standard wint niet

Standard heeft in zijn tweede wedstrijd in de poulefase van de Europa League 1-1 gelijkgespeeld bij het Zweedse Elfsborg. Door het gelijkspel start Standard zijn poulefase met één punt uit twee wedstrijden. Europees overwinteren lijkt nu al geen sinecure meer voor de Luikenaars.

Onder het oog van voorzitter Roland Duchâtelet, voor het eerst mee afgereisd naar een Europese verplaatsing, begon Standard niet bijster sterk aan de partij. Elfsborg kwam in het openingskwartier tot twee goede kansen, maar Eiji Kawashima stond (met de nodige moeite) pal. Halverwege de eerste helft was het wél raak voor de thuisploeg. Na een hoekschop knalde Viktor Claesson in één tijd het leer in de verste winkelhaak. Fraai doelpunt en 1-0 voor Elfsborg, op dat moment een verdiende voorsprong.

Na rust probeerde Standard vol goede moed het vuur weer in zijn spel te krijgen. Onder impuls van een bedrijvige Mehdi Carcela en een ijzersterke Alpaslan Özturk slaagden de Rouches daarin. Een voorzetje van Imoh Ezekiel werd door Geoffrey Mujangi Bia met een halve omhaal binnengewerkt. 1-1 na een uur spelen. Een kwartier voor tijd stuurde Paul-José Mpoku ploegmaat Michy Batshuayi alleen op doel af, maar die besloot in het zijnet. In de slotfase probeerde Standard het slot op de deur van Elfsborg nog te kraken met een indrukwekkende aanvalsdrift, maar tevergeefs. (Belga/TE/KVDA)