Europees voetbal in Westerlo?

© BELGA

Zes eersteklassers lieten in hun licentiedossier opnemen dat ze Europees voetbal willen spelen in Westerlo.

Die zes zijn: Bergen, Charleroi, Kortrijk, Lierse, Lokeren en Zulte Waregem. Om de voorronde van de Europa League te mogen spelen moet een stadion een capaciteit van 8.000 plaatsen hebben, waarvan 5.000 zitjes met een hoge leuning. Het Kuipke is één van de weinige Belgische stadions die aan de eisen voldoet.

Of er in de Kempen Europees zal worden gevoetbald, is een groot vraagteken. Zulte Waregem hoopt alsnog in het eigen Regenboogstadion aan de slag te kunnen, al gaat dat niet door als Essevee zich plaatst voor de Champions League. Voor die competitie is het Kuipke niet geschikt, aldus Westerlomanager Herman Wijnants.

“Ons dossier is in handen van de stad, de eigenaar van het stadion”, zegt Zulte Waregem-woordvoerder Cédric Tack tegenover Sport/Voetbalmagazine. “Niet alleen de zittribune moet worden aangepast, ook het veld moet vier meter worden verbreed en de lichtsterkte dient te worden opgevoerd. Vraag is of de stad bereid is om deze kosten te maken, wetende dat de bouw van een nieuw stadion in de discussiefase zit. We hoopten in Gent te kunnen spelen, maar burgemeester Termont beloofde de buurtbewoners dat er na mei niet meer wordt gevoetbald in het Ottenstadion.”

Ook Waasland-Beveren koos Westerlo als noodoplossing. Manager Dirk Poppe: “Om een Europese licentie te krijgen, dient heel onze boekhouding te worden hervormd. Dat kost ons een fortuin en daar beginnen we niet aan. Dat nieuws kregen we pas in februari te horen. Waarom kon de Pro League ons niet eerder verwittigen? In augustus zal de Freethiel voldoen aan de Europese normen. De zitjes en verlichting worden aangepast. Ondertussen vertellen wij Oostende welke wijzigingen zij allemaal moeten aanbrengen om klaar te zijn voor eerste. Eigenlijk is dat onze taak toch niet, hé?” (EM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier