Ewoud Pletinckx: jeugdspeler met meeste minuten in debuutseizoen

Ewoud Pletinckx © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na acht jaar wachten krijgt met Ewoud Pletinckx eindelijk nog eens een jeugdspeler volop zijn kans bij Zulte Waregem.

Pas 18 jaar, 3 maanden en 10 dagen oud was hij, Ewoud Pletinckx, toen hij in de eerste match na de winterstop, tegen Antwerp, debuteerde. En zo de jongste basisspeler bij Zulte Waregem in de competitie werd sinds Théo Bongonda. Die kreeg in januari 2014 tegen KRC Genk zijn eerste basisstek (toen 18 jaar 1 maand en 29 dagen oud), en brak in play-off 1 van dat seizoen helemaal door. Bongonda was echter geen eigen jeugdproduct. In de winter van 2013 was hij vanuit de JMG Academie van SK Lierse naar Waregem verhuisd.

Voor de laatste ‘echte’ jeugdspeler moet je al teruggaan naar Jens Naessens. Die kreeg in zijn eerste seizoen 2010/11, onder coach Hugo Broos, één invalbeurt in de reguliere competitie en speelde daarna nog vijf play-off 2-duels. In 2017 verliet hij definitief Essevee, voor Westerlo. De enige (halve) jeugdspelers die sindsdien, in de seizoenen 2014/15 en 2015/16, nog kansen kregen van coach Francky Dury waren Sebastiaan Brebels en Karim Essikal, respectievelijk op hun achttiende overgestapt van Club Brugge en Anderlecht. Maar ook zij braken nooit echt door – Essikal mede door een schedelbreuk in play-off 1 van 2016. Sindsdien was het dus wachten, tot januari 2019, op Ewoud Pletinckx. Weliswaar deels een gedwongen keuze, aangezien Michaël Heylen uitviel met een rugblessure, en Dury centrale verdediger Johan Bjørdal en linksachter Erdin Demir in de winterstop definitief had afgeschreven. Daardoor schoof Marco Bürki naar de linksback en kwam er een centraal een plaats vrij naast Marvin Baudry.

De 1m90 grote Pletinckx, sinds vorige zomer in de A-kern, zit intussen aan vijf basisplaatsen. De rechtenstudent uit Geraardsbergen zal dat aantal de komende maanden allicht nog opdrijven. Dury gaf immers al aan dat hij in play-off 2 zal kijken naar de ‘ontwikkeling’ van jonge spelers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier