Excel Mouscron: wat is de sleutel van Mircea Rednic?

Mircea Rednic © Belga Image
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

De methode van Mircea Rednic slaat aan bij Excel Mouscron. De Roemeen heeft van een zieltogend elftal een leuk voetballend geheel gemaakt.

Excel Mouscron heeft dankzij de 3-2-zege tegen degradatiekandidaat Eupen al een grote stap richting behoud gezet. De Henegouwers moeten op dit moment zelfs niet meer achterom kijken, want na acht speeldagen bedraagt de kloof met de laatste in de stand (KV Oostende) al veertien punten. Met zijn comfortabele voorsprong van vier punten op de nummer zeven (Anderlecht) kan het ten vroegste in het weekend van 14 en 15 oktober uit de top zes vallen.

De sterke hausse werd vorig seizoen in alle stilte voorbereid door Mircea Rednic. Toen de 55-jarige Roemeen in december van vorig jaar werd aangesteld, had hij maar een opdracht: Excel Mouscron in eerste houden. Voor het eerst in zijn wispelturige trainerscarrière – Excel is al zijn veertiende werkgever – werd Rednic geconfronteerd met degradatievoetbal. Volgens ex-sportief directeur Yuri Selak hebben de onderhandelingen vijf minuten geduurd. ‘Hij kreeg ongeveer dezelfde financiële voorwaarden als Glen De Boeck. We konden niet méér uitgeven, want we moesten ook de ontslagvergoeding van De Boeck uitbetalen.’ Intussen heeft Rednic een beter en prestatiegericht contract in de wacht kunnen slepen.

Maar waarom sloeg de methode Rednic meteen aan? Hij maakt het zichzelf en de spelers niet moeilijk. Op tactisch vlak zweert hij bij een platte 4-4-2 met twee echte aanvallers. Naargelang de sterkte van de tegenstander positioneert hij zijn drie blokken hoger of lager op het veld.

Spelers weten altijd waar ze moeten lopen bij balverlies en balbezit. Hij gaat uit van een simpel principe: tien meter meer lopen in balbezit kan je dertig meter besparen bij het recupereren van de bal.

De individuele opdrachten voor de elf spelers op het veld blijven bovendien dezelfde. Of de tegenstander nu Club Brugge, Zulte Waregem of Lokeren heet. Dat zorgt voor duidelijkheid en continuïteit.