Exit Marc Wilmots: van gelauwerd ‘Kampfschwein’ tot verguisde bondscoach van een gouden generatie

Mousa Dembélé en Marc Wilmots © BELGA

Marc Wilmots is niet langer de bondscoach van de Rode Duivels. In vier jaar tijd leidde hij de Belgische voetbalploeg naar een WK en een EK, maar kreeg hij steeds de kritiek dat nooit alles uit deze gouden generatie voetballers haalde. Een overzicht van zijn carrière.

Marc Wilmots werd in 2012 bondscoach van het Belgische nationale elftal. Zijn eerste wedstrijd werd meteen een voltreffer, want de ploeg won met 4-2 tegen Nederland. Het was het begin van een glorieperiode waarin de Rode Duivels een hype werden die het hele land verenigde.

Met de kwalificatie voor het WK in Brazilië, konden de Belgen zich onder leiding van Wilmots voor het eerst sinds 2002 weer plaatsen voor een groot toernooi. In Zuid-Amerika speelden Eden Hazard en co een goed toernooi, maar in de kwartfinale moesten ze hun meerdere erkennen in Argentinië – dat later de finale zou verliezen tegen Duitsland.

De Duivels plaatsten zich moeiteloos voor het EK in Frankrijk. Met de ervaring van het WK en spelers die in de beste voetbalcompetities ter wereld spelen, was dit kampioenschap volgens velen dé kans om met deze gouden generatie een prijs te pakken. Samen met het verwachtingspatroon, steeg ook de kritiek op het tactisch vermogen van Wilmots. Vooral als de tegenstander een verdedigingsmuur optrok, hadden de Belgen het moeilijk. Velen vonden dat de bondscoach de kwaliteiten van de Rode Duivels niet ten volle benutte.

#Wilmotsbuiten: toenemende kritiek tijdens EK 2016

Tijdens hun eerste wedstrijd op het EK, gingen de Belgen al meteen met de billen bloot tegen Italië. De zwartepiet voor de valse start werd doorgeschoven naar coach Wilmots, die op sociale media bakken kritiek over zich heen kreeg. Met overwinningen in de volgende wedstrijden tegen respectievelijk Ierland, Zweden en Hongarije kon het geloof in de nationale voetbalploeg herwonnen worden. Zelfs de hoop voor de titel ging groeien, nadat de Belgen in de juiste tabelhelft terechtkwamen en alle grote kleppers ontliepen.

Maar in de kwartfinale liep het mis. Ondanks een vroege voorsprong verloren de Belgen met 1-3 van Wales. Een zware domper, die Marc Wilmots duur kwam te staan. Hij moest de coach worden die de Rode Duivels voor het eerst in de geschiedenis naar een beker zou leiden. Maar hij gaat te boek als de trainer van een gouden generatie waar veel meer uit te halen was.

Wilmots voor de Duivels: het begin van zijn carrière als trainer

Voor zijn trainerscarrière voetbalde Marc Wilmots 18 seizoenen op profniveau bij geronmmeerde clubs als Schalke 04 en Bordeaux. Bij de Duitse club won hij in 1996 de UEFA Cup. Bij de Rode Duivels speelde de aanvaller zeventig matchen en is hij met 28 doelpunten vandaag nog altijd de derde productiefste speler in de geschiedenis van de Rode Duivels.

Na zijn succesvolle spelerscarrière ging Wilmots direct aan de slag als interim-coach bij zijn geliefkoosde Duitse club Schalke 04. Das Kampfschwein, zoals hij in Duits werd genoemd, keerde een jaar later terug naar België om bij Sint-Truiden de vertrokken Jacky Matthysen op te volgen.

Zijn Limburgs avontuur duurde slechts acht maanden. In 2009 keerde Wilmots terug naar de dugout als assistent-bondscoach van Dick Advocaat bij de Rode Duivels. Toen diens opvolger Georges Leekens er drie jaar later ook de brui aan gaf, werd Wilmots bondscoach. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier