FC Barcelona volgde Clinton Mata

Clinton Mata houdt Leandro Trossard af. © /
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

De prestaties van de Angolees in play-off 1 wekten de interesse van de meest prestigieuze clubs van het continent.

Sinds het vertrek van Daniel Alves is de kwestie van de rechtsback nooit opgelost geraakt bij FC Barcelona. Ondanks zijn beslissende doelpunt tijdens de fameuze remontada tegen PSG is Sergi Roberto nooit echt doorgebroken, terwijl de jonge Nelson Semedo alweer op weg naar de uitgang lijkt. Zijn overtuigende prestaties leverden hem alleszins geen plaats in de basis op. Het Catalaanse bestuur is dus op zoek naar den valabel alternatief voor Roberto. En die zoektocht heeft hen ook naar de Belgische velden gebracht.

Als rechterpion van de driemansverdediging van Club Brugge tijdens play-off 1 was Clinton Mata een van de revelaties van de blauw-zwarte eindsprint. In zijn confrontaties met de linkerwinger van de tegenstander werd de Angolese international nooit voor schut gezet.

Die onverzettelijkheid in de een-tegen-eensituaties viel bij de scouting van Barça in goede aarde. Ze volgden hem in die mate dat ze hem op een lijst van potentiële aanwinsten op die positie zetten.

Het spel van Club Brugge, dat zich ver van eigen doel ontwikkelde, had ook interessante overeenkomsten met dat van de Catalanen, waar Gerard Piqué de verdediging heel vaak ter hoogte van de middencirkel laat kamperen.

Hoewel hij in de gegevensbank van Barça zit, is de kans dat Clinton Mata binnenkort in Camp Nou belandt onbestaande. Bij een nieuwe afroming is hij van de shortlist gevallen die door de Catalaanse scoutingcel overhandigd werd aan het bestuur. De club van Lionel Messi zal dus geen tweede speler van de Jupiler Pro League binnenhalen, twaalf maanden nadat Moussa Wagué de overstap naar Barcelona maakte (waar hij afgelopen seizoen vooral in de B-ploeg doorbracht).

Het is wel een teken dat onze competitie, in eigen land vaak met een scheef oog bekeken, toch spelers heeft met voldoende kwaliteit om de scouts van de grootste clubs van de planeet aan te trekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier