Ferrera: ‘Ik heb aan Guido Brepoels gedacht toen Standard me contacteerde’

Yannick Ferrera © BELGAIMAGE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In Sport/Voetbalmagazine geeft Yannick Ferrera tekst en uitleg bij zijn lastige eerste weken als coach bij Standard.

Ferrera kende een moeilijke start in Luik en dat had hij niet verwacht. “Als je thuiswedstrijden tegen Lokeren, OHL en Westerlo op de kalender ziet staan, denk je: minder dan zeven op negen halen zou onrustwekkend zijn. En uiteindelijk haal je er maar één!”

Het was lang zoeken voor Ferrera. Elke week een andere ploeg, dingen uittesten…

“Dat is toch normaal”, beantwoordt hij. “Als ik de ploeg op 15 juni overneem, dan heb ik daar zes weken voor. Nu kwam ik er onderweg bij en had ik tijd nodig om alles goed te bekijken.”

Om er dan eerlijk aan toe te voegen: “Toen ik hier aankwam, had ik een bepaald systeem in mijn hoofd. Tegen Lokeren pakt dat niet goed uit. Dan trekken we naar Gent en daar speel je nooit zoals je dat wilt, omdat zij offensief zo sterk zijn. Dus verander ik een paar dingen en gaat het goed tot we met z’n tienen vallen. Tegen OHL gaan we terug naar ons gewone systeem, maar bij de rust staan we 0-2 achter en zeg ik: foert, we doen wat anders! We spelen vervolgens een schitterende tweede helft. Dat systeem zetten we door in Genk, maar we verliezen. Op dat moment heb ik tegen de spelers gezegd: ‘De speeltijd is over. Ik hou me aan mijn systeem en jullie passen je aan.’ Die 4-4-1-1, of 4-4-2 als je Anthony Knockaert als aanvaller ziet, ligt ons. Zo werkt de ploeg het best en voelen de spelers zich in hun sas.”

Was er dan geen enkel moment waarop hij dacht: ‘Was ik maar in Sint-Truiden gebleven!’ Ferrera: ‘Neen! Voor ik bij Standard tekende maakte ik me de bedenking dat de kern van STVV best oké was, dat daar iets mee te doen viel, maar ik vermoedde ook dat er zeker spelers zouden verkocht worden. En om één goed seizoen te draaien en nadien in de anonimiteit te verzeilen… neen, neen! Als ik op de lange termijn dacht, moest ik naar Standard.”

Vijfde of zesde worden met een club als STVV behoorde na de uitstekende competitiestart nochtans tot de mogelijkheden, maar dat zag de 35-jarige coach niet als een opstapje naar hoger. “Ken je Guido Brepoels nog?” stelt Ferrera retorisch. “Kampioen in tweede met STVV, dan meteen een vijfde plaats in eerste klasse. Vervolgens Dessel, eventjes Waasland-Beveren en tegenwoordig spreekt niemand nog over hem. Ik heb aan Brepoels gedacht toen Standard me contacteerde. Mijn ambitie is titels winnen. Die kans is hier groter dan in Sint-Truiden.”

Lees het hele interview met Yannick Ferrera in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 25 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier