FIFA beboet Anderlecht en KBVB voor inbreuken bij transfers van minderjarigen

Het oefen- en administratief centrum van RSC Anderlecht in Neerpede.

RSC Anderlecht en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) hebben zich schuldig gemaakt aan inbreuken bij transfers van minderjarige spelers (U18), oordeelt de Wereldvoetbalbond FIFA.

De FIFA legt Anderlecht een boete op van 200.000 Zwitserse frank (177.000 euro), de KBVB moet 230.000 (203.000 euro) Zwitserse frank betalen. Dat is donderdag bekendgemaakt.

Anderlecht en de voetbalbond kunnen de sancties nog aanvechten bij het beroepscomité van de FIFA.

Schuldig

Op zijn website stelt de FIFA dat het disciplinaire comité Anderlecht bestraft omdat de club, onder andere, artikel 19 van de FIFA-reglementen omtrent ‘het statuut en de transfer van spelers’ bij minderjarigen heeft geschonden.

Omdat Anderlecht meewerkte aan het onderzoek, bleef de boete beperkt tot 200.000 Zwitserse frank.

De KBVB werd eveneens schuldig bevonden aan inbreuken tegen de regels omtrent minderjarigen en kreeg een iets hogere boete dan de Brusselse recordkampioen.

Erkend

Anderlecht aanvaardt de boete. ‘De veroordeling betreft feiten daterend uit de periode 2011-2013,’ legt paars-wit uit in een persbericht. ‘Het Disciplinair Comité nam de positieve samenwerking van de club binnen het onderzoek in overweging bij het bepalen van de straf.

‘Het huidig bestuur van de club neemt hiervan akte, gaat niet in beroep tegen dit vonnis en bevestigt opnieuw, zoals ook aangetoond aan de FIFA, dat dergelijke bestuurlijke tekortkomingen niet meer gebeurden de laatste jaren en ook niet meer zullen gebeuren.’