Filip De Wilde: ‘Het nieuwe Anderlechtbestuur moet nog leren wat continuïteit is’

Filip De Wilde © belgaimage
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Sportief adviseur bij Waasland-Beveren is hij niet meer, maar hij is nog wel keepertrainer bij de Belgische beloften.

1. Een catastrofale klassering, een trainerswissel en vermoedens van betrokkenheid bij een corruptieschandaal: Waasland-Beveren beleef niet de mooiste momenten uit zijn geschiedenis. Jij kent de club heel goed, zie jij oplossingen?

We zijn voorbij de helft van de reguliere competitie, het klassement liegt dus niet meer. Mijn eerste conclusie is dat de kwaliteit van de kern duidelijk niet voldoende is. En de ploeg heeft sinds het seizoensbegin nooit vertrouwen gehad. Vanuit een puur persoonlijk oogpunt heb ik me nooit echt betrokken gevoeld dit seizoen. Ik zou zeggen dat mijn bijdrage erg beperkt is geweest. In de huidige structuur heb ik me nooit nuttig gevoeld, ik had de indruk dat er niet geluisterd werd naar mijn advies. De druppel die de emmer deed overlopen, was wanneer we vernomen hebben dat de club mogelijk betrokken was bij een corruptieschandaal. Daarna heb ik zelf beslist om mijn functie van sportief raadgever op te geven.

Bij Anderlecht wordt er sinds een jaar vooral op korte termijn gedacht.

2. De Belgische beloften zitten op het EK in de groep des doods met Italië, Spanje en Polen. Mogen we toch op iets hopen?

Natuurlijk! Ik ben er zeker van: wanneer de trainers van onze tegenstanders onze laatste matchen zullen bekijken, zullen ze er niet gerust in zijn. Neem onze laatste vier wedstrijden. We gaan met 0-3 winnen in Hongarije, toch niet van de poes. In een oefenmatch kloppen we Italië. Op bezoek in Zweden, een heel sterke ploeg, winnen we nog eens met 0-3. En in een vriendschappelijke match tegen Roemenië spelen we 3-3, terwijl in de rust de hele ploeg gewisseld werd. De afgelopen twee jaar is dit team progressie blijven maken. En de kern is heel breed, er zijn veel oplossingen.

3. Het is misschien niet de meest getalenteerde lichting beloften die we ooit gehad hebben, maar Johan Walem is er misschien wel in geslaagd de mentaliteit compleet te veranderen. Was dat wat er nodig was?

Johan Walem heeft het accent gelegd op de mentaliteit maar ook op de speeltijd van de spelers bij hun clubs. In het verleden zijn er woordenwisselingen geweest, hij heeft daar rekening mee gehouden. En hij heeft de zogenaamde vedetten, spelers die te snel de hemel in werden geprezen, niet willen oproepen. Dat Charly Musonda en Zakaria Bakkali werden thuisgelaten, dat waren weloverwogen beslissingen en bewuste keuzes. Walem heeft een team gebouwd waarin het collectief boven alles staat. En er zijn een paar spelers die het niveau continu naar boven trekken: Landry Dimata, Siebe Schrijvers, Dodi Lukebakio, Wout Faes, Zinho Vanheusden.

Filip De Wilde

4. Michael Verschueren heeft nu een belangrijke verantwoordelijkheid op Anderlecht, jij hebt zijn vader heel goed gekend. Als hij dezelfde explosieve stijl als Michel heeft, zal hij dan lang overleven in het huidige voetbal?

Eerst en vooral moeten we afwachten en dan pas oordelen. Het zou fout zijn om nu al zijn proces te maken. Geef hem de tijd om te tonen wat hij in zijn mars heeft, op de lange termijn. Bij Anderlecht wordt er sinds een jaar vooral op korte termijn gedacht, men verandert slag om slinger het sportieve beleid. Wat de samenstelling van de kern betreft, is het eerst zwart, dan wit, en dan weer zwart. Heel wat nieuwe spelers worden binnengehaald en dan beslist men plotseling om de kaart van de zelf opgeleide jeugd te trekken, ook al was dat een beetje een verplichting. Het bestuur moet nog leren wat continuïteit is.

5. Thibaut Courtois wordt gezien als de beste keeper ter wereld: waarom is dat logisch of waarom is dat niet logisch?

Dat is heel logisch. Zet alle mogelijke criteria eens op een rijtje: lengte, explosiviteit, vista, ratio profcarrière/palmares. Ik zie geen enkele andere doelman ter wereld die zo hoog scoort op al die punten. En hij keepte heel sterk op het WK, dus staat zijn nummer éénpositie nog minder ter discussie. Er ontbreekt nu nog één ding: de Champions League winnen. Door naar Real Madrid te gaan, heeft hij op dat vlak de beste keuze gemaakt. Maar het zal misschien niet voor dit seizoen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier