Francky Dury roteerde nooit zo veel

Francky Dury © belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Mede door de Europese campagne en blessures wisselde Francky Dury dit seizoen zoals nooit voorheen. Tevergeefs: 3 op 18 in de competitie.

Vorige zondag tegen Oostende dacht de Eseveecoach voor één keer met dezelfde 11 te beginnen als de match ervoor (die op Vitesse) – zo bleek toch uit het interview vooraf. Hij had echter de wissel HamalainenMadu over het hoofd gezien. Bovendien viel Olayinka daarna in de opwarming uit met een knieblessure, waardoor Leya Iseka in de spits kwam.

Niettemin stonden er zo slechts twee nieuwe namen op het veld. Dury wilde immers ‘verder bouwen op het goede gevoel’ na de 0-2 in Arnhem. Een andere gedachte dan de weken ervoor toen hij benadrukte van zijn ‘grote kern’ gebruik te willen maken, om iedereen ‘mee te nemen in ons verhaal’ – een van zijn favoriete boutades.

Dat blijkt ook uit deze cijfers: van de 19 matchen (14 competitie, 4 EL, 1 beker) pakte Dury 18 keer uit met een andere opstelling – alleen op de 2e competitiespeeldag tegen STVV begon hij met dezelfde 11 als die op Eupen. Het gevolg van liefst 9 verschillende verdedigingen, 6 duo’s centraal op het middenveld (combinaties met De Sart, De Mets, Doumbia, Jensen en Coopman) en 4 spelers in de spits.

Dat blijkt ook uit onze ‘wisselcoëfficiënt’ (1 punt voor nieuwe speler in de basis, 0,5 voor een speler op een andere positie). Die bedraagt na 19 matchen 3,69, terwijl dat in de eerste 6 competitieduels nog 2,20 was. In de 13 wedstrijden vanaf de start van de EL- campagne tegen Nice (14 september) steeg dat echter naar 4,27.

Ter vergelijking: vorig seizoen, in de 24 matchen tot aan de winterstop (21 competitie, 3 beker, zónder EL) was die coëfficiënt amper 1,83. In de eerste 15 competitieduels, waarna Essevee zich tot herfstkampioen kroonde, zelfs slechts 0,89 – met in amper 2 wedstrijden meer dan 1 positiewissel.

Een groot verschil, terwijl Dury nochtans 8 spelers van zijn 25-koppige kern tot nu toe niet of amper meenam in zijn verhaal (4 speelden niet, 4 stonden minder dan 11 procent op het veld), waardoor er 17 het overgrote deel van het totaal aantal minuten voor hun rekening namen (van wie 8 spelers met plus 75 procent). En ondanks de vele wissels de vermoeidheid toch toeslaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier