François De Keersmaecker gaat niet voor zevende termijn als voorzitter KBVB

François De Keersmaecker © Belga Image

François De Keersmaecker stelt zich niet meer kandidaat als voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Hij heeft het gevoel ‘onvoldoende steun te genieten’.

Zaterdag (16u30) wordt achter gesloten deuren een nieuwe bondsvoorzitter verkozen voor de komende twee jaar. François De Keersmaecker staat al sinds 2006 onafgebroken aan het hoofd van de KBVB en is dus bezig aan zijn zesde termijn, maar zal zichzelf niet meer opvolgen. De 59-jarige Mechelse advocaat trekt zich terug uit de verkiezingen.

‘Ik heb enorm veel geïnvesteerd in de Belgische Voetbalbond en veel in return gekregen, maar de afgelopen tijd begon de werkdruk op me te wegen. Na de gebeurtenissen deze week heb ik persoonlijk het gevoel nog onvoldoende steun te genieten, maar zonder spijt en met de totale overtuiging goed werk te hebben geleverd, neem ik afscheid van de KBVB’, klinkt het in een mededeling.

Kandidaten

Er raakte bekend dat Gilbert Timmermans, sinds juli 2015 de voorzitter van Voetbal Vlaanderen, zich kandidaat stelt. De intussen 72-jarige Timmermans speelde ook twee jaar geleden met het idee om De Keersmaecker van zijn troon te stoten.

Zijn tegenkandidaat is Gérard Linard , de 74-jarige baas van de ACFF, de Franstalige tegenhanger van Voetbal Vlaanderen. Linard volgde Steven Martens in februari 2015 ad interim op als CEO en werd in november 2016 afgelost door Koen De Brabander.

Overleefd

De Keersmaecker wist ondanks enkele woelige periodes ruim een decennium het hoofd boven water te houden. In 2007, 2009, 2011 en 2013 kreeg hij geen tegenkandidaat tegenover zich. Bij de voorzittersverkiezingen van 2015 versloeg De Keersmaecker als kandidaat van de amateurclubs na een tweede stemronde nipt Joseph Allijns.

Laatstgenoemde was twee jaar geleden naar voren geschoven door de profclubs nadat een doorlichting van de KBVB financieel wanbeheer van het management had blootgelegd. De profclubs oordeelden toen dat De Keersmaecker niet adequaat had ingegrepen. In de nasleep van de laatste herverkiezing van De Keersmaecker wist de Pro League wel meer inspraak te verwerven in de Raad van Bestuur van de KBVB. Zo werd Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe ondervoorzitter en kreeg de Raad van Bestuur evenveel vertegenwoordigers van de profclubs als van de amateurclubs.