François Kompany: ‘Mensen die ons vergelijken, kennen er niets van’

© © TWITTER/@VincentKompany

Sport/Voetbalmagazine had een onderhoud met François Kompany, de jongere broer van Vincent en deze zomer getransfereerd naar Eendracht Aalst.

Nadat hij bij KV Mechelen was buiten gewerkt door toenmalig trainer Peter Maes, waagde François Kompany (23) zijn kans bij de Engelse derdeklasser Macclesfield Town. Dat avontuur werd niet wat hij ervan verwachtte en na een aantal blessures en een seizoen zonder club vond hij onderdak bij FC Brussels en Sint-Niklaas (dat vorig seizoen naar derde klasse degradeerde). Onlangs tekende de jongere broer van Vincent Kompany (27) bij Eendracht Aalst.

“Of Vincent nu kapitein van Manchester City is of op de bank zit bij Schaarbeek, dat verandert op zich niets voor mij, al ben ik wel erg blij met zijn succes”, vertelt François. “Tussen ons heeft dat niks veranderd, wij blijven erg close. Hij weet alles van mij en ik alles van hem. Hij is ook niet veranderd door beroemd te worden. In het openbaar is hij misschien wat terughoudender geworden, maar in familiekring zeker niet.”

Tegenslagen

“Ik ben nooit jaloers geweest op zijn carrière. Ieder gaat zijn eigen weg. Sommigen voorspelden mij een nog mooiere toekomst dan die van Vincent, maar ik heb nergens spijt van. Met alle tegenslagen die ik gekend heb, ben ik tevreden waar ik nu sta. Ik heb gelukkig veel gehad aan de goede raad van mijn broer. Hij geeft opbouwende kritiek en ik luister naar hem. We zitten elkaar weleens in de haren, zoals alle broers, maar hij gebruikt zijn carrière nooit als argument.”

“Natuurlijk worden we vergeleken, maar wie dat doet, kent er eigenlijk niks van, want we zijn een heel ander type voetballer. Vince is een stevige centrumspeler, terwijl ik een beweeglijke flankspeler ben.”

De broer van

“Het feit dat ik ‘de broer van’ ben, heeft veel invloed gehad op mijn carrière”, gaat de jongere Kompany verder. “Er zijn er die denken dat ik in tweede klasse mag meedoen omdat mijn naam deuren geopend heeft. Maar vaak is dat net andersom geweest.”

“Toen ik weg moest bij Mechelen, schreven de media over gedragsproblemen, terwijl daar helemaal niks van aan was. Normaal was mijn vertrek goed geweest voor een klein berichtje, maar nu werd het breed uitgesmeerd omdat ik ‘de broer van’ was. En sommigen vinden het plezant om me te jennen. Ik heb al eens aanvaringen gehad met gasten die fier waren dat ze de broer van Kompany getackeld hadden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier