Opinie

Jacques Sys

‘Frappant dat de supporters van Anderlecht niet floten na de nederlaag tegen Genk’

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Het blijft relatief rustig bij Anderlecht, merkt Jacques Sys op.

Normaal zou de club nu in brand moeten staan, maar door eerst een icoon als Pär Zetterberg aan de sportieve staf toe te voegen en vervolgens een nieuw organigram te presenteren met Michael Verschueren als nieuwe sterke man, kocht paars-wit tijd en creëerde het goodwill. Frappant was afgelopen zondag dat de supporters van Anderlecht niet floten na de 0-1-nederlaag tegen KRC Genk. Alsof iedereen zich bij een overgangsseizoen neerlegt en zich opwarmt aan het ontluikende talent van een aantal jonge voetballers.

Frappant dat de supporters van Anderlecht niet floten na de nederlaag tegen Genk

Vreemd ook hoe Hein Vanhaezebrouck met de huidige situatie omgaat. Op een paar zijdelingse opmerkingen na blijft hij voor zijn doen rustig. Maar hoe zou Vanhaezebrouck zich echt voelen? Wat denkt hij over de komst van Zetterberg die bij zijn aanstelling benadrukte dat hij niet ‘de mol’ zal zijn in de kleedkamer, terwijl die vraag hem niet werd gesteld? Wie de eergierigheid van de West-Vlaming kent, weet dat er diep in zijn binnenste een oorlog van frustratie moet woeden. Vanhaezebrouck praatte vorige week vele uren met Michael Verschueren over de toekomst. Maar ook de trainer weet dat het niet volstaat om sportieve krijtlijnen uit te tekenen en enkele mooie uitspraken te doen om de club weer op de rails te krijgen. Intussen gokt Anderlecht op de komende wintermercato. Dan hopen op spelers die de club echt sterker maken, is speuren naar een naald in een hooiberg.

Michael Verschueren
Michael Verschueren© BELGAIMAGE

Anderlecht is op zoek naar zijn DNA. Misschien ligt dat op dit moment wel in Genk dat vaak met allure voetbalde, met een spel dat geschoeid is op techniek, verfijning en beweeglijkheid. Dat bleek bijvoorbeeld in de Europese wedstrijd op Malmö, zoals in vele andere matchen. Maar niet op Anderlecht. Niettemin, dat KRC Genk in een zwaar tegenvallende topper in het laatste halfuur fysiek een tandje kon bijsteken en op de helft van Anderlecht ging spelen, zegt veel over de ploeg. Aan het team dat in Zweden voetbalde was slechts één wijziging doorgevoerd terwijl Anderlecht voor de match tegen Spartak Trnava zeven spelers had laten rusten.

Ook bij Club Brugge viel er niets te zien van de naweeën van de Europese wedstrijd die vier dagen eerder op Borussia Dortmund werd gespeeld. Club bleef met ouderwets voetbal overeind tegen een ploeg die de Bundesliga domineert. Een knappe prestatie. Voor het eerst dit seizoen viel er in de arena van Dortmund niets te beleven, stelde de Duitse pers achteraf vast. Tegen Standard werd Club Brugge zondag weer helemaal zichzelf. Het overklaste de tegenstander op een manier zoals de Rouches dat in de heenwedstrijd hadden gedaan. Modern voetbal, noemde Ivan Leko het achteraf. Bij Club Brugge maken ze zich sterk na de winterstop nog beter te zijn. Als een aantal spelers die door blessures naar ritme zochten er weer helemaal zullen staan. Of zich intussen geïntegreerd hebben, zoals de Nederlander SofyanAmrabat.

Onrustwekkend is dan weer met welke lamentabele instelling Standard zondag op Club Brugge voetbalde nadat eerder tegen Sevilla werd gestunt. Weinig trainers die ieder uur van de dag zo de focus leggen op voetbal als Michel Preud’homme, maar een aantal van zijn spelers zijn niet in staat om zich voor twee wedstrijden in vier dagen op te laden.

En wat is de meerwaarde van Jess Thorup bij KAA Gent die achteraan zekerheid wil inbouwen en streeft naar kort combinatiespel en voetbal over de flanken? De Deen haalde met 11 op 21 punten een percentage dat amper hoger ligt (14 op 30) dan dat van zijn voorganger Yves Vanderhaeghe. Een gebrek aan efficiëntie wordt nu als excuus ingeroepen. Daar moet, zo hoor je, in januari iets aan gedaan worden.

Voetbal is een eeuwig herbeginnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier