Frenay: ‘De transfer van Valdés is contraproductief’

Didier Frenay (hier in gesprek met Herman Van Holsbeeck) is hard voor het spelersbeleid van Anderlecht. © BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Didier Frenay is een van de meest ervaren Belgische makelaars en een van de best geïntroduceerde op de (vooral) internationale markt. Een goeie gesprekspartner om het over de laatste tendensen op de mercato te hebben.

Wordt de Belgische competitie iets meer au sérieux genomen door goede buitenlandse voetballers dankzij de resultaten van de Rode Duivels? Frenay vindt van wel: “Niet alleen dankzij de nationale ploeg, er is ook de reputatie van onze opleiding en het parcours van AA Gent in de Champions League.”

“Ik stel op mijn reizen vast dat België steeds meer naar waarde wordt geschat. Ons land wordt meer en meer gezien als een goede springplank naar een beter kampioenschap. Met behulp van de Belgische competitie kan je je in de kijker spelen en vervolgens heel hoog geraken. Wat onze opleiding betreft: als we er binnenkort in slagen om onze beste jongeren van vijftien à zestien jaar nog bij ons te houden, dan zou dat al een grote overwinning zijn.”

Ondanks alle lof, neemt de spelersmakelaar ook wel het spelersbeleid van Standard en Anderlecht op de korrel. Over de (stunt)transfer van Victor Valdés zegt hij het volgende: “Als hij bij Standard zit, is het omdat men hem niets anders heeft voorgesteld, zo simpel is dat. Valdés huren, dat heeft eigenlijk geen enkele zin. Je hebt een jonge keeper als Guillaume Hubert die goede matchen speelt en die een enorme progressie boekt. Plots laat je dan een gast van 34 jaar komen voor enkele maanden om zijn plaats in te nemen. Wat zeg je dan tegen Hubert? Dat is contraproductief en zeker niet het beste idee dat het bestuur van Standard de laatste jaren gehad heeft.”

En de stagnatie van de Anderlechtjeugd wijt hij aan te hoge salarissen: “De jonge spelers daar hebben geen honger meer, dat zie je meteen. Ik weet niet wie wat doet bij Anderlecht, maar dat is niet goed want het voetbal moet een prestatiesport blijven. Die jongeren denken dat ze er al zijn, dat ze niets meer te doen hebben. Qua verloning voor de jeugd is men veel redelijker bij AA Gent, Club Brugge en Standard.”

Lees de volledige vijf vragen aan Didier Frenay in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 3 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier