Fundamentele hervormingen op komst bij refs

© belgaimage

Het rapport wordt eind dit seizoen pas voorgesteld, maar uit dat wat al doorsijpelde blijkt dat de analyse over de Belgische arbitrage vrij hard is. Maar dat Frank De Bleeckere Johan Verbist opvolgt als nieuwe baas… ‘Waar halen jullie het?’

Waar we dat haalden, dat laatste? Een beetje overal. Je kon met niemand een gesprek over arbitrage aanknopen, of de naam van Frank De Bleeckere viel. Hij zou de opvolger zijn van Johan Verbist, die sinds de zomer van 2016 aan de slag is als verantwoordelijke voor de scheidsrechters bij de Belgische voetbalbond.

Low profile, hard werkend, iemand die liever in de schaduw blijft; zo wordt Verbist omschreven. Eigenlijk precies zoals hij indertijd floot: goed, zonder theater. Een wat verrassende aanstelling wel, vond men destijds. Verbist kreeg de taak om jonge talenten op te sporen en naar de (Europese) top te brengen. Hij koos voor de weg van het semiprofessionalisme, moest de introductie van de VAR begeleiden, werd geconfronteerd met de affaires rond Bart Vertenten en SébastienDelferière…

Kortom: Verbist reed een parcours vol obstakels, waarin hij door media werd gepusht om (foute) beslissingen toe te lichten, wat hem dan weer niet zo populair maakte bij zijn refs, die zijn quoteringen hekelden. En onthield hij zich van commentaar, dan deden columnisten als Serge Gumienny of Stéphane Breda het in de krant wel in zijn plaats. De arbitrage lag de laatste jaren vaak op de publieke markt en Verbist was geregeld aangeschoten wild.

Verbist, die als bediende bij de voetbalbond een contract heeft van onbepaalde duur, wordt deze zomer allicht uit zijn lijden verlost. Begin december stelde CEO Peter BossaertDavid Elleray aan, een gewezen Engelse topref, die dezer dagen zijn leven vult met doorlichtingen en aanbevelingen van de arbitrage over heel de wereld. Van Azië (Japan) tot Zuid-Amerika (Brazilië). Hij wordt daarbij geassisteerd door Bertrand Layec, een ex-topref uit Frankrijk. Een Bretoense keikop, die in eigen land de eliterefs begeleidde en omschreven wordt als un homme cassant.

Vorige week zaten de twee samen met de top van de Belgische voetbalbond en de Pro League. Nog niet om hun definitieve rapport te presenteren, wel om al een en ander te duiden en na te gaan over welke budgetten ze beschikken om de werking bij te sturen. Want dat moet gebeuren, om de Belgische arbitrage op het niveau van de CL te krijgen, vinden ze.

In die kringen beweegt Frank De Bleeckere zich. Daarom deed hij voor de play-offs de communicatie van de nieuwe regels rond hands, en niet Verbist. De Bleeckere had immers de toelichting gekregen in Belgrado. Maar om daaruit af te leiden dat hij de nieuwe baas wordt, is nu (nog) een brug te ver. Dat zal moeten blijken uit de presentatie van het rapport van Elleray, die pas na afloop van de competitie daarover wil communiceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier