G-voetbal in Vlaanderen maakt opgang

© Belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Het voetbal voor mensen met een verstandelijke handicap blijft groeien.

Vanavond, 30 augustus, wordt in Stasegem (nabij Kortrijk) een vriendschappelijk toernooi gespeeld tussen de G-teams van Zulte Waregem, Club Brugge, FC Gullegem en KOG Stasegem. Aansluitend is er ten voordele van de plaatselijke G-teams een benefietwedstrijd tussen de West-Vlaamse vierdeprovincialer KOG Stasegem en een elftal van ex-eersteklassers, zoals onder meer Lorenzo Staelens, onder leiding van Henk Houwaart.

Het is een initiatief dat getuigt van het toenemend belang van voetbal voor mensen met een verstandelijke handicap.

West-Vlaanderen

In 2010 werd in West-Vlaanderen voor het eerst een G-competitie georganiseerd. “Er namen toen zeven teams deel”, zegt Marc Van Leynseele van Recreas West-Vlaanderen, de grootste door Bloso erkende en gesubsidieerde sportfederatie voor personen met een beperking. “In 2011/12 waren het er tien en in 2012/13 twaalf plus een kidsreeks met drie ploegen voor kinderen onder de veertien jaar. Komend seizoen, dat in oktober start en in april eindigt, worden dat er zestien én een kidsreeks van drie of vier teams.”

“Dankzij het enthousiasme van de vele vrijwilligers en de ruime ondersteuning door vzw Recreas (Recreatief Aangepast Sporten), de Voetbalfederatie Vlaanderen (VFV), de provincie West-Vlaanderen en het provinciaal comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond is er momenteel in West-Vlaanderen een geslaagde werking die de laatste jaren in opmars is.”

Vlaanderen

Die evolutie is er in heel Vlaanderen. “Het G-voetbal in Vlaanderen is ‘booming business'”, zegt Hannes Van de Vijver, projectcoördinator van Recreas Nationaal. “G-voetbalclubs schieten als paddenstoelen uit de grond. Sommige clubs worden opgericht vanuit een valide voetbalclub, onder de vleugels van de VFV, maar de meesten starten onder de vleugels van Recreas vzw en worden pas geïntegreerd binnen een valide werking van zodra ze willen deelnemen aan de provinciale G-voetbalcompetitie.”

“Vlaams-Brabant is intussen de enige Vlaamse provincie waar nog niet met een provinciale G-voetbalcompetitie is begonnen. G-clubs van Vlaams-Brabant doen voorlopig mee aan de provinciale competitie in Antwerpen. In Antwerpen en Limburg nemen een veertigtal teams deel aan de provinciale competitie. In Oost-Vlaanderen bestaat de competitie momenteel uit een zestal teams.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier