Geen voetbal meer in de gevangenissen

© IMAGEGLOBE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het project ‘voetbal in de gevangenis’ is afgelopen. “Het succesverhaal van Mboyo vond niet iedereen leuk”, zegt initiatiefnemer Pierre Bodenghien in Sport/Voetbalmagazine.

Pelé Mboyo en Emile Mokulu weten wat ze te danken hebben aan Pierre Bodenghien die achttien jaar lang het project ‘voetbal in de gevangenis’ leidde. De man was actief in de gevangenissen van Bergen, Andenne, Itter, Nijvel en Jamioulx.

Eerstgenoemde kon dankzij het project een contract bij Charleroi versieren zodra hij vrijkwam, de tweede trok de aandacht van zaalvoetbalclub Action 21.

Daarnaast scoutte Bodenghien van 1985 tot 2011 de toekomstige tegenstanders voor de trainers van Charleroi. De laatste twee jaar tipte hij Club Brugge over mogelijke talenten.

Geen subsidies meer

De eerste klap was het stopzetten van de subsidies (15.000 euro per jaar) toen François De Keersmaecker bondsvoorzitter werd. “Zonder subsidies deden opvoeders op eigen houtje verder met initiatieven, maar niet langer gestructureerd”, zegt Bodenghien.

Voor hem zelf was het keerpunt dat hij in februari door de gerechtelijke politie van Nijvel beschuldigd werd van medewerking aan een samenzwering en een poging tot ontsnapping.

“Men verdacht me ervan dat ik mijn eigen gijzeling zou opzetten, met als doel de vrijlating van Nizar Trabelsi (de voormalige profvoetballer die banden heeft met Al Qaida en sinds 2004 opgesloten zit omdat hij een aanslag in België gepland zou hebben, nvdr). Men vroeg me waarom ik in de gevangenissen rondhing en waarom ik voetbalwedstrijden onder gevangenen organiseerde. Bijna een jaar zijn mijn telefoons afgeluisterd, met onder meer mijn dochter, en Raymond Mommens die me twee keer per week scoutingsopdrachten gaf voor Club. Waarschijnlijk krijgt de zaak geen gevolg, ik heb sinds februari niets meer gehoord, maar het is nu wel afgelopen met het project.”

“Steun van de gevangenisdirecties voor het project is er nooit geweest. Het succesverhaal van Mboyo vond niet iedereen leuk. Een ex-bajesklant die plots de top bereikt en veel geld verdient, dat zorgt voor een stuk jaloezie in het milieu.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content