‘Genk staat meer dan ooit onder druk en moet nu echt zijn mentale sterkte bewijzen’

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, blikt elke maandag terug op het voorbije sportweekend. Deze week heeft hij het over Club Brugge dat de titelstrijd weer spannend maakt, de instorting van Standard en de Engelse suprematie in de Europa en de Champions League.

Club Brugge blaast met een 3-2-overwinning tegen leider Racing Genk de titelstrijd nieuw leven in. Maakt blauw-zwart volgens jou nog kans op het kampioenschap?

JACQUES SYS: ‘Club heeft gisteren getoond dat het nog niet dood is – verre van, zelfs. Het speelde met zeer veel power en liet Genk niet in zijn spel komen. Dat is knap werk van Ivan Leko: weten dat hij niet doorgaat en die ploeg toch op scherp houden. Je ziet dat ze in topwedstrijden thuis boven zichzelf uitstijgen. De play-offs zijn stuk voor stuk topduels en Club Brugge pakt 19 op 24.

‘Maar Genk houdt zijn lot natuurlijk in eigen handen. Ze zijn op cruciale momenten altijd rustig gebleven. De kunst is om die rust ook nu te bewaren en de stress te bezweren. Donderdag op Anderlecht mag er niet verloren worden. Er is geen herexamen – ervan uitgaand dat Club op Standard wint.

‘Genk staat nu meer onder druk dan ooit in dit kampioenschap. Het zal veel zeggen over hun sterkte, fysiek maar ook mentaal, hoe ze daarmee omgaan.’

Intussen is Standard, na een sterk begin in play-off 1 hier en daar nog gebombardeerd tot titelkandidaat, helemaal ingestort: vier nederlagen op rij. Hoe verklaar je dat?

JACQUES SYS: ‘Het valt op dat er altijd naar Anderlecht wordt gekeken, terwijl ook Standard al een paar matchen op de sukkel is. Maar wat daar gebeurt, is minder turbulent en krijgt bijgevolg minder publiciteit.

‘De Rouches lijken helemaal uitgeperst en dat is opvallend. Als daar een andere trainer dan Michel Preud’homme zat, dan zou er nu een afscheid overwogen worden. Maar ze hebben alle macht aan Preud’homme gegeven.

‘Begrijp me niet verkeerd, ik beweer niet dat het zijn fout is. Bij Preud’homme duurt het sowieso altijd een tijdje voor hij zijn denkbeelden weet door te drukken, met zijn veeleisende aanpak. Maar nu duurt het lang. Heeft dat te maken met de mentaliteit bij spelers? Dan moeten ze daar iets aan doen. Preud’homme heeft daar vaak over geklaagd.’

‘Je constateert ook te veel fluctuatie: soms gaat het goed, soms een pak minder. Dat was ook bij Club Brugge zo. En het geldt overigens ook voor Leko bij blauw-zwart – misschien is het eigen aan deze periode. Maar de constatatie is toch dat dit een teleurstellend seizoen is voor Standard.’

Kijken we buiten de landsgrenzen, dan valt de Engelse suprematie in de Europese competities op: de finale van zowel de Champions als de Europa League wordt een duel tussen twee clubs uit de Premier League. Wat leert ons dat?

JACQUES SYS: ‘Ik klaag zelf vaak aan dat er te veel buitenlandse trainers in België zijn en dat er daardoor te weinig eigen talent doorstroomt. Maar dan constateer je dat de vier clubs in de Champions en Europa League-finales allemaal door een buitenlander gecoacht worden. Dat geldt trouwens ook voor de kampioen, Manchester City, en bij uitbreiding de eerste acht ploegen in het eindklassement.

‘Het verschil is echter: ze hebben allemaal een meerwaarde en ze krijgen de tijd om te werken, te bouwen. Neem het voorbeeld van Tottenham, dat het al vijf jaar met de Argentijn Mauricio Pochettino doet en nu voor het eerst de finale van de Champions League bereikt.

‘Het vertrouwen is er en ze passen binnen het DNA van de club. Dat is de kracht van die trainers: een duidelijk systeem. Ook de Spanjaard Unai Emery voert bij Europa League-finalist Arsenal zijn ideeën door. Het zijn stuk voor stuk goeie trainers, die clubs beter maken. En dat weerspiegelt zich in de uitslagen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content