Genk volgt spelers met polsband: ‘Niet verplicht’

Training bij KRC Genk © Belga

KRC Genk benadrukt dat de Whoop, een polsband waarmee de club de spelers op de voet kan volgen, zeker niet verplicht wordt opgelegd aan de spelersgroep van Albert Stuivenberg.

‘De vergelijking met een enkelband slaat nergens op, al was het maar omdat de spelers de Whoop aan en uit doen wanneer ze willen’, zo klinkt het in een reactie op de commotie die is ontstaan.

Het Laatste Nieuws meldde donderdag dat verschillende spelers niet te spreken zijn over de monitoring, met als doel het optimaliseren van de individuele prestaties. Het toestel monitort onder meer de hartslag en hartslagvariabiliteit (verschil in tijd tussen twee slagen). Op basis van die data worden het recuperatievermogen berekend en het aantal uren slaap dat een speler nodig heeft om de volgende dag weer fris en monter op het veld te staan. ‘Criminelen dragen een enkelband, bij Genk is het een polsband. Ik voel me net een gevangene’, zei een speler die liever anoniem blijft aan Het Laatste Nieuws.

‘De Whoop is een trainingsinstrument dat KRC Genk aanreikt aan haar spelers om hun lichaam beter te leren kennen en op te volgen. Het item is een onderdeel van de uitgebreide fysieke begeleiding van de spelersgroep, net zoals voedings- en trainingsschema’s, polar, gps-trackers op het veld, enzovoort’, zo stellen de Limburgers op de clubwebsite.

‘De Whoop komt over van de individuele topsport zoals zwemmen en tennis. Je kan hem best vergelijken met een activity tracker, een populair gadget voor jong en oud. Hij meet hartslag, slaap en recuperatie en helpt vooral in aanloop naar een wedstrijd bij het bepalen welke individuele trainingsintensiteit het best is voor een speler. Zo past de Whoop in de professionele begeleiding van topsporters.’

‘Ongeveer de helft van de spelers bij KRC Genk kiest ervoor om de Whoop te gebruiken, hij is dus zeker niet verplicht. Hij wordt vooral gesmaakt door de jongere spelers in de groep.’