Genk wacht tot na PO1 om spitsen te evalueren

Ally Samatta was afgelopen zondag goed voor twee goals. © belgaimage

Eindelijk beginnen ze ook bij Genk doelpunten te maken. Een beetje laat, dat wel, maar misschien net op tijd voor het zo begeerde Europese ticket.

‘Ik ga ze niet binnentrappen voor Genk, dat moeten ze begrijpen’, reageerde AA Genttrainer Yves Vanderhaeghe donderdagavond na het 1-1-gelijkspel op Genk. Eerder had zijn collega Philippe Clement nog eens aangegeven waar het grootste probleem van Genk dit seizoen lag, en hoe moeilijk dat opgelost geraakt.

Efficiëntie is ook een kwaliteit, en die had Genk de afgelopen maanden te weinig getoond. ‘We moeten efficiënter zijn in het afwerken van de doelkansen.’ Om vervolgens te zuchten: ‘Ik kan ze toch geen pistool tegen het hoofd zetten om ze te verplichten te scoren? We trainen heel veel op afwerken. Het komt wel. Het zou me meer zorgen baren als we geen kansen creëerden. Maar dat doen we dus wel.’

Clement sluit niet uit dat het afwerkingsprobleem straks een item wordt als de mercatobewegingen van de club vastgelegd worden, maar wil pas conclusies trekken na de play-offs. ‘Misschien moeten we bijsturen tijdens de mercato, misschien staan er toch nog spitsen op die plots ontploffen.’

Zondag scoorde Ally Samatta alvast twee keer. Daarmee wordt hij voorlopig Genks topschutter, met 7 goals in 29 wedstrijden (hij was van begin november tot eind januari geblesseerd). Alleen bij Lokeren en STVV maakte de clubtopschutter nog minder doelpunten.

Nochtans heeft Genk vier centrumspitsen in de kern. Naast Samatta zijn dat Nikos Karelis, goed voor 4 goals in 20 matchen, de jonge wissel op de toekomst Dante Vanzeir en de Deen Marcus Ingvartsen. Die maakte vijf goals, en staat daarmee op een 55e plaats in de topschutterslijst aller tijden. Een plaats die hij onder meer deelt met zijn ploegmaats Dieumerci Ndongala, Siebe Schrijvers, Roeslan Malinovski, Ibrahima Seck en Alejandro Pozuelo.

Ingvartsen werd voor dit seizoen voor bijna vijf miljoen euro gehaald en is daarmee de duurste aankoop van Genk ooit, maar kon nooit echt zijn draai vinden bij gebrek aan goeie voorzetten waar zo’n type spits afhankelijk van is. De afgelopen maanden verloor hij eerst zijn basisplaats, de laatste tijd zat hij ook niet meer op de bank.

Bij Genk maakt men zich daar nog geen zorgen om. Elk jong buitenlands talent heeft recht op een aanpassingsjaar, maar moet er in het tweede seizoen wel staan. Hopelijk in een seizoen waarin na een Europaloos jaar opnieuw Europees voetbal gespeeld wordt. Anders is de huidige kern wel erg breed.

Algemeen worden bij Genk, waar doelman Danny Vukovic door de supporters uitgeroepen werd tot Speler van het Seizoen, wel wat uitgaande transfers verwacht. Of Siebe Schrijvers, tot Nieuwjaar dé man in vorm, met wie na Nieuwjaar enkele keren gepraat werd over het openbreken van zijn contract dat volgend jaar afloopt, daarbij is, staat nog niet vast.

Ook wat er met kapitein Thomas Buffel gebeurt, die het liefst nog een jaar wil blijven voetballen, is nog niet zeker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier