Gent maakt brandhout van Westerlo: 5-0

Landskampioen AA Gent heeft in de openingswedstrijd van de zestiende speeldag erg makkelijk de maat genomen van rode lantaarn Westerlo. De Buffalo’s haalden het in de eigen Ghelamco Arena met duidelijke 5-0 cijfers en springen voorlopig over KV Oostende naar de leidersplaats.

Na een ijzingwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs kwamen de Buffalo’s het best uit de startblokken. Na amper vier minuten was het Kalifa Coulibaly die de 1-0 tegen de Westelse netten trapte nadat hij doelman Van Langendonck omzeilde. De thuisploeg ging door op zijn elan en in de 23e minuut zorgde Brecht Dejaegere na een vlotte combinatie voor de 2-0.

Rode lantaarn Westerlo lag halfweg dus al tegen de touwen en moest vier minuten na de 2-0 tot overmaat van ramp met zijn tienen verder na de tweede gele kaart voor Jore Trompet. Het was voor de onfortuinlijke Trompet net zijn eerste basisplaats van het seizoen.

Penalty

Na rust bleef de landskampioen een forse maat te groot voor de bezoekers. Van Langendonck hield Raman en Neto eerst nog van de 3-0, maar net voor het uur was het toch opnieuw raak. Het was Benito Raman die de Westelse goalie te grazen nam met een listig stiftballetje. Tien minuten later ging de bal op de stip na een fout op Raman en kapitein Sven Kums faalde niet: 4-0 na 68 minuten. Diezelfde Kums zette in de 77e minuut de forfaitcijfers op het bord na een vrije trap.

Dankzij de makkelijke zege tankt Gent vertrouwen voor het Champions League-duel van dinsdag bij Olympique Lyon én komt het opnieuw aan de leiding in de stand. Het heeft nu 33 punten, twee meer dan herfstkampioen KV Oostende, dat zondagavond pas speelt op het veld van KV Mechelen. Anderlecht – derde met 29 punten – en Club Brugge – vierde met 28 – komen zaterdagavond in actie. Club ontvangt om 18u Zulte Waregem, Paars-Wit trekt om 20u30 naar Lokeren.