Gent verbiedt supporters Zenit Sint-Petersburg na conflict tussen Rusland en Turkije

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) © BELGA

De stad Gent verbiedt supporters van Zenit Sint-Petersburg om op 9 december de Ghelamco Arena te betreden voor de match tegen AA Gent. Burgemeester Daniël Termont vreest voor moeilijkheden tussen de grote Turkse gemeenschap in Gent en de voetbalsupporters.

“De hoofdreden is het recente incident tussen Turkije en Rusland”, zegt burgemeester Termont (sp.a). Hij verwijst naar het neergehaalde Russische vliegtuig. “Gent telt een vrij grote Turkse gemeenschap en de reputatie van de supporters van Zenit Sint-Petersburg is bijzonder slecht.” Daarnaast wijst Termont erop dat hij geen extra capaciteit van de federale politie kan krijgen.

Ook vreest hij voor moeilijkheden op de Gentse Winterfeesten, waar veel gezinnen met kinderen naartoe trekken. “Het was een moeilijke beslissing, maar ik ben hoofdelijk verantwoordelijk voor de veiligheid in de stad”, klonk het. De Gentse Winterfeesten zullen dit jaar twee uur later starten en een uur vroeger stoppen. Het evenement, dat opent op 4 december, zal dagelijks om 13 uur openen, in plaats van 11 uur, en ’s avonds om 23 uur stoppen en niet om middernacht.

Wettelijk

Termont laat wel nog juridisch onderzoeken of hij de supporters kan verbieden om ook het Gentse grondgebied te betreden. Een afreisverbod, zoals in Frankrijk recent uitgevaardigd werd tegen supporters van AA Gent voor een match in Lyon, is in ons land wettelijk niet mogelijk.

De landskampioen staat na vijf speeldagen tweede in poule H. Het al geplaatste Zenit leidt met het maximum van 15 punten voor Gent (7), Valencia (6) en Lyon (1). Valencia ontvangt op 9 december Lyon. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier