Georges Leekens: ‘We gaan naar Brazilië!’

© IMAGEGLOBE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met elke interland komt de droom van de Rode Duivels dichter bij: kwalificatie voor het WK in Brazilië. Ex-bondscoach Georges Leekens geeft in Sport/Voetbalmagazine zijn visie op de evolutie van de Belgische ploeg.

Georges Leekens – van 2010 tot 2012 bondscoach – is ervan overtuigd dat de Belgen naar Brazilië gaan. “We gaan, dat staat vast”, poneert hij in een interview met Sport/Voetbalmagazine. Waar hij verder ook ingaat op de rol die Eden Hazard in het geheel vertolkt. Hazard is nu dé ster van de Rode Duivels, maar kende onder Leekens een grillig parcours.

“Toen ik bondscoach was, had hij het talent en de persoonlijkheid, nu heeft hij daar nog eens uitstraling bij”, aldus Leekens. “Bij Rijsel was hij een goeie speler, bij Chelsea werd hij een topspeler. Hij is geëvolueerd en hij neemt nu zijn verantwoordelijkheid. En hij werkt. In sommige matchen zie ik hem mee terugzakken tot op de linksbackplaats. Ook daarom wordt hij nu gerespecteerd door de anderen.”

Negentig procent

Leekens komt ook nog eens terug op zijn ophefmakende persconferentie na zijn opstappen als bondscoach van de Belgische nationale ploeg. “Toen ik het had over die fameuze negentig procent, heeft men me verkeerd geïnterpreteerd. Ik bedoelde niet dat negentig procent van het sportieve werk af was. Wel dat ik de structuren aangepast had en het functioneren van de Rode Duivels optimaal heb helpen professionaliseren.”

“Toen ik begon, hield Dick Advocaat zijn meetings in een keukentje op de bond en was er niet eens een fysiektrainer. Onder mij is er een complete medische cel uit de grond gestampt door onder meer Lieven Maesschalck aan te trekken. Er is een scoutingcel uitgebouwd, een communicatieverantwoordelijke, een teammanager en een verantwoordelijke voor de veiligheid aangetrokken. Ik heb zelfs een paar sponsors aangebracht. Daardoor kon het team in de best mogelijke omstandigheden werken en daar profiteert men nog steeds van.”

“Ik heb van Vincent Kompany ook mijn kapitein gemaakt. Drie jaar geleden was dat ondenkbaar. En we hebben het publiek terug naar het stadion gelokt. Ik herinner me nog een tijd toen de Rode Duivels geen 35.000 fans lokten wanneer ze thuis tegen Azerbeidzjan speelden. Men mag me veel verwijten, maar Leekens is wél meer geweest dan gewoon maar een bondscoach.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier