Gert Verheyen maakt van teamspirit topprioriteit bij Oostende

Gert Verheyen en Franky Van der Elst © BELGAIMAGE

Het nieuwe KV Oostende begon met een duidelijke visie aan het seizoen.

Je weet wat je kunt verwachten wanneer een teamspeler als Gert Verheyen trainer wordt. Wie hem meemaakte als voetballer kan niet verrast zijn hem nu te horen verklaren dat de basis van zijn werk als trainer het volgende is: beleving en bezieling in de groep te krijgen. En dat hij heel veel belang hecht aan de houding en de onderlinge verstandhouding van spelers, en aan de manier waarop er de hele week wordt samengeleefd, omdat hij ervan overtuigd is dat goed met elkaar omgaan noodzakelijk is om optimale prestaties te kunnen leveren en de best mogelijke resultaten te kunnen behalen.

Laat dat bovendien uitgerekend een aspect zijn waar KV Oostende vorig seizoen laag op scoorde. Het was ook daarnaar dat de nieuwe voorzitter en eigenaar Peter Callant verwees toen hij op de persvoorstelling van de nieuwe hoofdcoach en zijn rechterhand Franky Van der Elst stelde dat KVO 3.0 staat voor een terugkeer naar de authenticiteit en het DNA van KV Oostende. Het sloeg onder meer op kameraadschap, werkkracht, karaktersterkte en teamspirit. Dat zijn waarden die werden meegerekend in de samenstelling van de nieuwe spelersgroep, een oefening die de nieuwe sportief directeur van KVO Hugo Broos overigens niet zo lang geleden al met groot succes maakte als bondscoach van Kameroen. De door hem gekozen nieuwe hoofdcoach van KVO windt er evenmin doekjes om: hij wil enkel mannen die zich ertoe verbinden te leven zoals een profvoetballer hoort te leven, en waar hij absoluut niet van houdt, is van luieriken, zei hij al. Behalve duidelijke afspraken maken en zorgen dat die gerespecteerd worden, zoals voortaan ’s middags allemaal op hetzelfde moment aan tafel verschijnen, nam hij ook al enkele initiatieven om het samenleven aangenamer te maken. Het spelershome, de kleedkamer en het krachthonk werden opgefrist met muurschilderingen van Dominique Lobbestael van Footballheroes en met slogans die voor zich spreken als:

Succes isn’t given, it is earned

Average players want to be left alone, good players want to be coached, great players want to be told the truth!

Hard work beats talent, when talent doesn’t work hard.

Op het veld werd Verheyen tot nu toe ervaren als iemand die rust en vertrouwen uitstraalt en zijn spelers niet overlaadt met info. Een onemanshow hoeven ze van hem niet te verwachten, gaf hij zelf al aan. Zijn voorkeur gaat uit naar een 3-4-2-1-bezetting met tactische discipline en flexibiliteit wanneer de realiteit erom vraagt.

De ambitie van KV0 3.0 is de perceptie tegen te gaan dat het na het vertrek van Marc Coucke alleen maar bergaf zal gaan met het voetbal in Oostende. Vertaald naar sportieve maatstaven betekent dat meestrijden voor play-off 1. Mits de komst van nog een doelman ‘en misschien ook nog iets voorin’, verklaarde Verheyen tevreden te zijn met de kwaliteit die hij ter beschikking kreeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier