Gezocht: jonge Zebra’s

Felice Mazzu
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Charleroi zoekt voortaan ook talent in de eigen jeugd.

Het wegvallen van de druk om play-off 1 te halen, had vorige week bij Charleroi maar één lichtpuntje. Voor de slotwedstrijd van de reguliere competitie tegen KAS Eupen selecteerde Felice Mazzu maar liefst vijf spelers uit de eigen jeugdacademie.

Drie van de vijf mochten in de slotfase van de wedstrijd de wei op. Voor Thomas Wildemeersch betrof het zijn eersteklassedebuut, Ken Nkuba en Maxime Busi mochten dat al eerder dit seizoen beleven.

Het gebeurde de afgelopen jaren zelden dat spelers die hun opleiding kregen in jeugdcentrum Marcinelle de stap naar Mambourg zetten, zoals dat vroeger wel gebeurde met spelers als Gregory Dufer.

Bij de overname van de club in 2012 was de jeugdwerking een echte bouwwerf, en geen prioriteit. Dat veranderde met de aanstelling van Alain Decuyper als directeur op Marcinelle, ook al nam Charleroi in de winterstage van januari 2018 nog geen enkele eigen jongere mee.

Nochtans meldde algemeen directeur Mehdi Bayat toen ook dat hij twee miljoen euro had geïnvesteerd in de vernieuwing van de jeugdaccommodatie en de technische omkadering van de jonge spelers.

De doorstroming bleef aanvankelijk echter uit: de betere jeugdspelers verhuisden naar clubs uit de G5. Tot Charleroi zijn verbindingsman had, tussen het eerste elftal én Marcinelle. Vanaf januari 2018 vulde de Malinees Samba Diawara dat gat op als een combinatie van ‘T3 en coach U21’.

Het was ook op aangeven van Diawara dat Charleroi afgelopen zomer bij STVV de jonge Maxime Busi haalde, die begin 2019 een paar keer de vaste rechtsachter Stergios Marinos verving.

Op termijn wil Mehdi Bayat jaarlijks twee tot drie talenten zien doorstromen van de jeugd naar de A-kern. ‘Ik wil best meer speelkansen geven aan de jeugd, maar dan moet er plaats voorzien zijn in de kern’, vindt Mazzu. ‘Dan mogen er daar geen drie of vier ervaren spelers voor dezelfde positie aanwezig zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier