Ghaly (Lierse) en Egypte strijden voor WK-ticket

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Na een 6-1 nederlaag in de heenwedstrijd tegen Ghana is het voor Egypte schier onmogelijk geworden zich nog te kwalificeren voor het WK. Een serieuze domper op de ambities van Lierse-middenvelder en Egyptisch international Hossam Ghaly.

Als aanvoerder van de Egyptische topclub Al Ahly won Ghaly zowat alle mogelijke prijzen. Gaande van de landstitel tot de Afrikaanse Champions League. Deze zomer koos hij voor een avontuur bij Lierse SK, een Belgische club met een Egyptische voorzitter. Maar een vlucht voor de politieke instabiliteit in Egypte was het niet, benadrukt hij, ondanks de staatsgreep in juli van dit jaar.

“Over een paar maanden kunnen we allemaal weer een normaal leven leiden”, nuanceert hij in Sport/Voetbalmagazine. “In het buitenland ben je altijd een vertegenwoordiger van je land. Ik praat zelden over de situatie in Egypte, maar als mensen me vragen stellen, vertel ik hen: het blijft een prachtige bestemming. Heel veilig, dus ga er gerust op vakantie.”

In januari 2011 was het Tahrirplein in Caïro het decor voor een volksopstand tegen het regime van president Hosni Moebarak. Ghaly maakte het van op de eerste rij mee. “Wat er in januari gebeurde op het Tahrirplein was voor iedereen een grote verrassing, maar het rumoer vond slechts in bepaalde wijken plaats, in de rest van Caïro was het rustig. Meestal zaten wij ook maar op de televisie te volgen wat er even verderop gebeurde. Nooit voelde ik me bedreigd.”

Om hun land positiever in het nieuws te krijgen, hadden de Egyptische internationals hun zinnen gezet op het WK in Brazilië. Ghaly, zelf een 58-voudig international: “Op die manier konden we de mensen weer een glimlach op het gezicht toveren en het land verenigen.” Egypte verloor de barrageheenmatch in Ghana met 6-1 en staat op 19 november voor een quasi onmogelijke opgave.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier