Gianni Bruno: ‘Cercle is een Vlaamse ploeg waar men Frans spreekt en handelt’

Gianni Bruno © belgaimage
Thomas Bricmont

Met vier doelpunten heeft de aanvaller van Cercle Brugge zijn debuut in de Belgische eerste klasse niet gemist. Vijf vragen.

1. Ondanks je terugkeer bij Cercle Brugge vorig seizoen, leek je wat van de radar te zijn verdwenen. Dit seizoensbegin zit je in een uitstekende vorm. Ben je daar zelf verbaasd over?

Gianni Bruno: Vorig seizoen was vooral lastig door de vele blessures en een operatie aan mijn lies. Ondanks de weinige speelminuten bleef ik toch de ambitie hebben waarmee ik hier was aangekomen vorige zomer, namelijk eerste klasse A veroveren met Cercle. Dit seizoen kon ik me beter voorbereiden tijdens de zomer. Dat kwam misschien ook door de komst van de nieuwe trainer Laurent Guyot en zijn Franse methodes die me beter liggen. Er heerst echt een goede sfeer in de groep, én een geweldige mentaliteit. Ik kan je verzekeren dat iedereen heel hard werkt tijdens de week.

2. Cercle is de grote verrassing van het seizoensbegin en jij bent eigenlijk een van de enige spelers met veel ervaring op het hoogste niveau. Verwacht je binnenkort een terugval voor Cercle?

We zijn met veel spelers die de competitie ontdekken. Alles is nieuw voor ons en ik denk dat we dan ook profiteren van een zekere frisheid tijdens de start van het seizoen. Een beetje zoals Antwerp aan het begin van vorig seizoen. Ik ben daarin niet naïef, want ik weet dat we op een bepaald moment nog een slechte periode zullen meemaken. Dat is nu eenmaal het lot van alle ploegen. Het belangrijkste is om niet in een bepaalde gemoedstoestand te komen waarin we denken dat het wel zo zal blijven.

3. Heeft Cercle nog enige Vlaamse identiteit overgehouden na de komst van verschillende Franstalige spelers en de overname door Monaco?

Cercle, dat is een Vlaamse ploeg waar iedereen Frans spreekt en alles op zijn Frans gedaan wordt. Het is iets apart, we voelen ons echt een beetje zoals in Frankrijk, zelfs wanneer al die verschillende culturen samenkomen.

4. Is er een Franse touch merkbaar?

De tactische dimensie, die ik zo lang kende in Frankrijk, is heel aanwezig. Ik denk dat we op dat vlak verder staan dan andere eersteklassers. In België, net zoals in Rusland, is het kampioenschap veel opener dan in Frankrijk. Hier valt iedereen aan of probeert dat toch. Na twintig minuten spelen kan je al situaties zien met tegenaanvallen van drie tegen één. Dat is echt ondenkbaar in Frankrijk, want daar denken de teams eerst aan goed verdedigen. Dat is ook onze filosofie dit seizoen. De coach wil eerst de verdediging op punt zetten en dan pas denken aan de aanval. En iedereen heeft dat meteen begrepen. Daarom denk ik ook dat we aan het einde van het seizoen een groot aantal punten zullen halen.

Cercle, dat is een Vlaamse ploeg waar iedereen Frans spreekt en alles op zijn Frans gedaan wordt.

Gianni Bruno

5. Is het op je 27e, na enkele moeilijke seizoenen, nog een doel om op het einde van het seizoen een mooie transfer te versieren in België of Frankrijk?

Daar heb ik nog altijd de ambitie voor, want wanneer ik naar mijn carrière kijk, proef ik toch enige bitterheid. Ik wil eens een campagne kennen die geslaagd is van het begin tot het einde. Een keer een seizoen lang regelmatig zijn, dat is iets wat ik in de voorbije jaren ontbrak. Maar daar focus ik me nu niet op. Op mijn 27e ben ik een van de oudsten van de groep. Een niet zo slechte ploeg helpen met mijn ervaring is mijn hoofddoel nu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier