Gillet: ‘Liever één punt in de CL dan 18 op 18 in de Europa League’

© BELGA
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Guillaume Gillet, aanvoerder van Sporting Anderlecht, blikt terug op de voorbije campagne in de Champions League en concludeert dat het niet allemaal kommer en kwel was voor zijn ploeg.

Voor aanvang van dit seizoen sprak voorzitter Roger Van den Stock van een overgangsjaar. Is dat een verzachtende omstandigheid, wilde Sport/Voetbalmagazine weten.

Guillaume Gillet: “Dat was inderdaad zijn discours. Niet onlogisch gezien de vele jongeren en het gebrek aan ervaring. Maar ik weet ook dat er in Anderlecht nooit echt sprake kan zijn van een overgangsjaar. Ondanks de teleurstellende resultaten onthoud ik toch heel wat positieve zaken uit de Champions League.”

“De wedstrijden op Benfica en thuis tegen PSG waren complete fiasco’s, maar afgezien daarvan hadden we in de vier andere wedstrijden – mits wat meer geluk en ervaring – punten kunnen pakken. De thuiswedstrijd tegen Olympiacos was een sleutelwedstrijd voor de derde plaats. We verliezen die match met 0-3, maar we creëerden genoeg kansen om met 7-2 te winnen. Dat was extra pijnlijk in een poule die een stuk minder zwaar was dan vorig seizoen.”

Gebrek aan ervaring

Toch kan ook een ervaren man als Gillet niet aan de vaststelling voorbij dat Belgische ploegen in de Champions League zelden een succes zijn. “We zaten wel niet in een poule met Barcelona, Dortmund en Napoli, maar we hadden dit jaar een heleboel spelers die nog nooit in de Champions League hadden gespeeld, zelfs niet in de Europa League.”

Is het daarom niet beter om als Belgische club in de Europa League aan te treden en daar punten én vertrouwen te sprokkelen?

“Hoegenaamd niet!”, stelt Gillet. “Als je een seizoen lang knokt om kampioen te worden, zodat je meteen in de groepsfase van de Champions League mag aantreden, ben je heel tevreden dat je die wedstrijden mág spelen. De Champions League is en blijft het allerhoogste. Ik vind dat we ons niet belachelijk gemaakt hebben, ik heb me geamuseerd.”

Ibrahimovic

Anderlecht kreeg in de groepsfase wel voetballes van PSG en meer bepaald Zlatan Ibrahimovic. Een pijnlijke ervaring. Gillet: “Je weet dat je altijd een speler in topvorm kunt treffen, maar die avond hebben we Zlatan Ibrahimovic wel de kans gegeven om zich te amuseren. Met iets meer concentratie en grinta hadden we nog verloren, maar dan misschien met 1-2 in plaats van met 0-5.”

“Ik heb al een paar Europa Leaguecampagnes achter de rug en ik kan je verzekeren dat zo’n campagne in het niet vervalt bij een groepsfase van de Champions League. Als je voor 3000 man staat te voetballen, heb je de indruk dat je een vriendschappelijke wedstrijd afwerkt. Onder Ariël Jacobs haalden we in de Europa League eens 18 op 18. Leuk, maar toch smaakte dat een stuk minder zoet dan de groepsfase van de Champions League. Ik haal liever één punt in de Champions League dan 18 op 18 in de Europa League. Zeker als je daarna meteen wordt uitgeschakeld door AZ. Er zijn Engelse en Italiaanse clubs die hun haalbare groep in de Europa League niet overleven omdat ze mikken op de eigen competitie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier