Global Football Solutions koopt KSV Roeselare

© ImageGlobe
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Spelersmakelaar Didier Frenay heeft definitief de macht gegrepen bij KSV Roeselare. Via de vennootschap Global Football Solutions, die 69 procent van de aandelen gekocht heeft, bepaalt hij voortaan het sportieve beleid van de tweedeklasser.

KSV Roeselare is sinds kort in handen van Global Football Solutions, een Zwitserse/Luxemburgse vennootschap waarover voorlopig weinig bekend is. Zeker is dat de oprichter een intimus is van Didier Frenay, de spelersmakelaar die overname onderhandelde. Zelf heeft de ex-speler van de club geen aandelen gekocht, aangezien hij rekening moet houden met het FIFA-verbod dat bepaalt dat een spelersmakelaar niet tegelijk eigenaar van een club mag zijn. Maar het is overduidelijk dat Global Football Solutions Frenay moet toelaten zijn activiteiten bij KSV Roeselare – spelers stallen – verder te ontplooien.

KSV Roeselare is sinds juni 2012 niet langer een vzw, maar een cvba met een startkapitaal van 2,15 miljoen euro. Daarvan wordt 69 procent ingebracht door de vijf hoofdsponsoren. De overige 31 procent zitten verspreid bij enkele tientallen kleinere aandeelhouders. CEO van de nieuwe vennootschap is Johan Plancke.

Onder de nieuwe wind draait Roeselare break-even, maar het blijft een tekort van ongeveer een miljoen euro meeslepen sinds de degradatie uit de Jupiler Pro League in 2010. In haar zoektocht naar nieuw kapitaal kwam de club in de nazomer van 2012 uit bij Didier Frenay. De voorbije maanden is door Johan Heemeryck van hoofdsponsor Alheembouw namens de vijf meerderheidsaandeelhouders druk onderhandeld met Frenay over de verkoop van de aandelen.

Die onderhandelingen resulteerden op 30 juni 2013 in de definitieve ondertekening van de transactie. De overnameprijs werd vastgesteld op 900.000 euro, te betalen over zes jaar. Daarvan dient 670.000 euro voor de overname van de rekening courant van KSV Roeselare. Een som die de aandeelhouders de laatste twee jaar bovenop het oprichtingskapitaal in de club pompten om haar in leven te houden. Het saldo – 230.000 euro – mogen zij nu onder elkaar verdelen. Een fractie van de 2,15 miljoen euro die ze eerder als startkapitaal in de club staken. Eén troost: mocht Roeselare het goed doen, kan er nog 300.000 euro aan bonussen bij komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier