Goed nieuws voor de Rode Duivels: selecties mogen 26 in plaats van 23 spelers tellen

Roberto Martínez mag nu drie extra Rode Duivels meenemen naar het EK © Belga Image

De selecties voor het EK voetbal (11 juni-11 juli) mogen bestaan uit 26 spelers, drie meer dan aanvankelijk voorzien. Het Uitvoerend Comité van de Europese voetbalbond UEFA zette daarvoor dinsdag het licht op groen.

De maatregel moet voorkomen dat teams in de problemen geraken in het geval van coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen. Onder meer bondscoach Roberto Martinez was vragende partij voor zijn uitbreiding van de selecties. ‘Ikzelf en de Belgische bond steunen het idee om met selecties van bijvoorbeeld 26 spelers, en niet 23, naar het EK te gaan. Dan kun je een extra verdediger, middenvelder, aanvaller en eventueel doelman meepakken. We hebben dat al besproken met andere coaches, zoals die van Engeland en Italië’, zei de bondscoach eind maart na het WK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland.

Voor elke wedstrijd zullen wel maar 23 spelers op het wedstrijdblad mogen staan, onder wie drie doelmannen. De bondscoaches moeten de spelerslijst indienen op 1 juni, tien dagen voor de start van het EK. Daarna kunnen er voor de eerste match wel nog spelers worden vervangen in het geval van een ernstige blessure of ziekte. Tot die laatste categorie horen spelers die positief testen op covid-19 of als ‘nauw contact’ worden beschouwd van een positief getest persoon en dus in quarantaine moeten.

Doelmannen kunnen dankzij de nieuwe regels tijdens het hele toernooi worden vervangen in het geval van ‘fysieke onbeschikbaarheid’, ook al zijn er nog een of twee keepers op de spelerslijst beschikbaar, zo legt UEFA uit. Spelers die moeten worden vervangen, kunnen daarna niet meer opnieuw worden opgenomen in de selectie.

De Rode Duivels zijn op het EK ingedeeld in groep B. Kevin De Bruyne en co openen hun toernooi op 12 juni in Sint-Petersburg tegen Rusland. Daarna spelen ze op 17 juni in Kopenhagen tegen Denemarken op 21 juni in Sint-Petersburg tegen Finland.