Gorius: ‘Belgische clubs hebben in de CL vaak het kleinste budget’

© IMAGEGLOBE

Genkmiddenvelder Julien Gorius, zelf al driemaal aan het kanon in de Europa League, evalueert de prestaties van de Belgische teams in Europees verband.

Op financieel vlak is de keuze tussen de Champions League en de Europa League simpel. Maar Belgische teams moeten in de Champions League harken om aan punten te geraken. Is het soms niet beter een goeie campagne in de Europa League te spelen zodat je als team misschien een beter gevoel krijgt? Sport/Voetbalmagazine legde de vraag voor aan Julien Gorius, die met RC Genk aan de leiding staat in groep G van de Europa League.

Gorius: “Als PSG naar Anderlecht komt, droomt iedereen in België van een knalprestatie. Als Anderlecht dan met 0-5 verliest, zeggen de mensen hier: wat een catastrofaal niveau. Maar het is echt niet zo dat alleen Belgische teams zoiets meemaken. Vandaag gaat het merendeel van de ploegen met veel goals verschil verliezen van PSG. Even na die 0-5 maakte Ibrahimovic in de Franse competitie weer drie goals in één match.

“PSG heeft een ongelimiteerd budget en hun spelers zijn internationale sterren die in aanmerking komen voor de Gouden Bal, je moet je niet schamen als je tegen zo’n team de boot ingaat. De Belgische clubs hebben in de Champions League vaak het kleinste budget van allemaal. Het stoort mij dat veel mensen die clubs nogal snel bekritiseren in plaats van hen aan te moedigen.”

Wat verkiest hij: in de Champions League met 0-5 verliezen tegen PSG of in de Europa League met 0-1 winnen in Kiev?

“Het is niet die vraag die je moet stellen”, antwoordt de Genkmiddenvelder. “Je kúnt verliezen tegen een grote ploeg in de Champions League. Maar er zijn ook andere ploegen. Anderlecht heeft veeleer een steek laten vallen door te verliezen tegen Olympiakos.”

“Ik geef de voorkeur aan de Champions League, dat is het meest prestigieuze. En na de Champions League is er nog altijd het vangnet van de Europa League. Een club heeft er alle belang bij om in de Champions League te spelen, zelfs als je daar vaak verliest. Spelers leren uit die nederlagen. Kijk naar Anderlecht: twee weken na die 0-5 stunten ze in Parijs. Misschien net omdat ze lessen trokken uit die vorige match.”