Grootaers: ‘Op termijn moeten de fans aandeelhouder worden’

© BELGA

SK Lierse wil werk maken van zijn besmeurde imago. Verlaging van de abonnementsprijzen en een charter moeten de eerste stappen in de nieuwe richting zijn.

De aanhang van Lierse nam de spelersgroep en het bestuur de laatste jaren geregeld op de korrel. Voorzitter Maged Samy greep in. Om de band met de aanhang opnieuw te verstevigen werd notoir Liersesupporter Walter Grootaers als ondervoorzitter en pr-manager aangetrokken.

Samy blijft de kapitein van het geel-zwarte schip, maar Grootaers, die de taken van ex-CEO Jesse De Preter grotendeels op zich neemt, zal vaker op het voorplan treden.

“Grootaers is het nieuwe gezicht van de club, terwijl ik hem vanuit de luwte steun. Vorig seizoen werd ik omgeven door de foute mensen. Ik ben ervan overtuigd dat het met deze omkadering niet opnieuw uit de hand zal lopen en we samen met de supporters een positief verhaal kunnen schrijven”, aldus Maged Samy in Sport/Voetbalmagazine.

Charter

Onder impuls van Grootaers zaten de verschillende supportersgroepen en Samy al enkele malen samen. Oude vetes werden uitgepraat en beide kampen kregen zelfs verontschuldigingen ingefluisterd. Als het van Grootaers afhangt, wordt Lierse een schoolvoorbeeld van overleg en openheid.

“In de toekomst moeten we problemen snel en openlijk uitklaren. We mogen het niet meer uit de hand laten lopen, zoals dat vorig seizoen wel is gebeurd.” In samenspraak met de aanhang werkt Grootaers zelfs aan een charter. “Daarin worden de normen, waarden en tradities van de club vastgelegd, zodat niemand er ooit nog aan kan raken. De ruzie tussen bestuur en supporters mogen we nooit vergeten, zodat ze zich ook nooit meer kan herhalen.”

Naar Duits model

Het is Lierse menens om de fans meer te betrekken bij de werking van de club. Er gaan steeds meer stemmen op voor supportersinspraak in het bestuur, zoals dat in Duitsland al langer ingeburgerd is.

Ook bij Grootaers vallen die opmerkingen niet in dovemansoren. “Het aandeelhouderschap voor de supporters is ongezien in België, maar ik geloof erin. Technisch en juridisch is zoiets moeilijk te realiseren, want aandelen geef je niet zomaar gratis weg. We bekijken daarom hoe clubs uit het buitenland dit doen, om hun werkwijze ook hier toe te passen. Op termijn moeten de fans aandeelhouder worden.” (JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier