Gudjohnsen: ‘Ik vlieg nog elke zondag naar Barcelona’

© IMAGEGLOBE

Sport/Voetbalmagazine had een uitgebreid gesprek met Eidur Gudjohnsen, de nieuwe vedette in de Jupiler Pro League. De Cercle-spits komt even terug op zijn transfer en sprak ook over zijn gezinssituatie en toekomstplannen.

Toen Eidur Gudjohnsen (34) begin oktober zijn handtekening zette bij Cercle Brugge, wisten veel Belgische analisten en voetbalfans niet goed wat ze daarvan moesten denken. Ook de omgeving van de Ijslander zat met die vraag, zo vertelt hij in Sport/Voetbalmagazine. “Velen stelden zich vragen: is dat wel de juiste zet? Daar valt toch weinig geld te verdienen? Niet onlogisch, gezien mijn palmares. En toegegeven: zonder Arnar Vidarsson was ik nooit naar Brugge gekomen. Hij heeft me overtuigd, me uitgelegd hoe het er hier aan toe ging, wie de coach was… En dat stond me wel aan, in tegenstelling tot de voorstellen die ik de weken ervoor gekregen had.”

“Cercle had mij echt nodig en ik zocht een ploeg waar ik direct in de basis kon staan, om op een deftig niveau vlug weer ritme op te doen. Een puzzel die mooi in elkaar paste. Van die keuze heb ik absoluut nog geen spijt.”

Zonder familie

Keerzijde van de transfer naar Cercle, is dat Gudjohnsen zijn vrouw en drie zonen, Svein Aaron (14), Andri Luca (10) en Daniel Tristan (6), moet missen. Zij kozen ervoor om in hun vaste stek in Barcelona te blijven wonen. “School, vrienden, opleiding – voor de jongste twee – in de voetbalschool van FC Barcelona… Het had weinig zin om hun leven weer helemaal overhoop te gooien. Niet ideaal, maar na de zondagochtendtraining vlieg ik naar ginder en op maandagavond keer ik terug. En in de vakanties komen de kinderen over naar België.”

De IJslander woont nu alleen in een appartement in Knokke. “Van de zee en de dijk heb ik nog niet veel gezien, alleen de winkels om wat eten te halen. Veel tijd heb ik naast de trainingen en de wedstrijden niet. ’s Avonds plof ik meestal ook moe in mijn zetel: wat tv kijken, surfen op het internet, skypen met de kinderen… Met Arnar Vidarsson ga ik elke donderdag wel lunchen, maar alleen dan hoor. Ik zie hem al genoeg op de vereniging”, lacht Gudjohnsen.

In de voetsporen van Pep Guardiola?

De Ijslandse ex-spits van Chelsea en Barcelona is ondertussen al 34, het einde van zijn carrière komt dus steeds nadrukkelijker in zicht. Gudjohnsen sluit een verdere carrière als voetbalcoach niet uit. “Vroeger dacht ik alleen aan een job als jeugdtrainer, maar nu ambieer ik meer. T1 bij een grote club? Waarom niet? Spelinzicht is altijd een van mijn grootste kwaliteiten geweest en met onder meer Dick Advocaat, Claudio Ranieri, José Mourinho en Pep Guardiola heb ik onder absolute topcoaches gewerkt, van wie ik een voor een heel veel opgestoken heb.”

“Het enige wat me nog doet twijfelen is dat een trainer tegenwoordig 24 uur per dag met zijn job bezig is. Of ik dat er voor over heb, moet ik nog beslissen. Ik wil eerst een trainerscursus volgen en zeker nog een paar jaar voetballen. Tijd zat dus.” (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier