‘Haalt Genk play-off 1 niet, dan is dat te wijten aan een plan dat niet helemaal klopte’

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Achter Club Brugge, Anderlecht en Zulte Waregem zijn nog zes teams verwikkeld in een spannende strijd om drie play-off 1-tickets: Charleroi, KV Oostende, AA Gent, KV Mechelen, RC Genk en Standard. Sportmagazine.be neemt deze week elke dag een van die zes onder de loep. Vandaag: KRC Genk.

KRC Genk werd voor het seizoen hier en daar getipt als outsider voor de titel, maar kon die rol niet inlossen. Het moet zich nog reppen om play-off 1 te halen. De journalist die voor Sport/Voetbalmagazine de Limburgers volgt, is Kristof De Ryck.

Genk leek na de winterstop goed uit de startblokken geschoten met 6 op 6. Zijn de nederlagen in Mechelen in de competitie en tegen KV Oostende in de Croky Cup een zware opdoffer?

Kristof De Ryck: ‘Zwaarder dan het puntenverlies in Mechelen zindert het 0-1-verlies tegen KV Oostende na bij de manschappen van trainer Albert Stuivenberg. Daarmee stierf de bekercampagne van KRC Genk alweer een te vroege dood. Nu de kortste weg naar Europa geblokkeerd is, neemt de druk om play-off 1 te halen alleen maar toe.

‘Intussen blijft ook de nederlaag in Mechelen wel wat zeuren in het achterhoofd, zeker in het licht van de tactiek waarmee KV voor de dag kwam. De Mechelaars plakten verdediger Laurens Paulussen een hele match lang op de Genkse draaischijf Alejandro Pozuelo. Achteraf was daar veel over te doen, maar de Mechelaars waren helemaal niet aan hun proefstuk toe: begin oktober hadden ze in Genk al eens exact hetzelfde plannetje ontvouwd. Alleen raakte dat tactische element toen wat ondergesneeuwd omdat Paulussen na een dik kwartier onterecht een rode kaart kreeg.

‘Stuivenberg, die pas in december aan de slag ging bij KRC Genk, bleek zaterdagavond te weten dat KV in Genk krek hetzelfde gedaan had; hij verwees ernaar op de persconferentie na de match. Als hij dat ook vóór de wedstrijd al wist, is het niet rustgevend dat hij daar met zijn talentvol team geen antwoord op vond. Als iemand het hem afgelopen weekend pas tijdens of vlak na de match tegen KV vertelde, dan is het vreemd dat niemand het hem vroeger influisterde.’

Hoe schat je het resterende programma en de kansen van Genk in?

‘KRC Genk moet nog drie keer thuis spelen en vier keer op verplaatsing. Dat is geen voordeel voor de Limburgers, want tot nog toe bedraagt hun puntengemiddelde buitenshuis maar 0,7 per wedstrijd tegenover 2,2 in eigen huis.

KV Mechelen mag op papier dan wel het meest pittige programma hebben van alle kandidaten voor play-off 1, de agenda van KRC Genk is toch nog van een ander kaliber

‘Het venijn schuilt voor KRC Genk in de staart. In hun laatste vier wedstrijden van de reguliere competitie ontvangen de Limburgers eerst Charleroi, trekken ze daarna naar Anderlecht, spelen ze vervolgens thuis tegen Club Brugge en moeten ze ten slotte naar Westerlo. Dat zijn een concurrent voor play-off 1, de vicekampioen, de kampioen en een club die strijdt voor het behoud. Bovendien komen daar nog eens de duels tegen FC Astra Giurgiu tussenfietsen, in de zestiende finales van de Europa League, wat ook een niet te onderschatten inspanning vraagt van de groep. In de reguliere competitie mag KV Mechelen op papier dan wel het meest pittige programma hebben van alle kandidaten voor play-off 1; door de combinatie met dat Europese verhaal is de agenda van KRC Genk toch nog van een ander kaliber.

‘De lange en succesvolle Europese campagne verklaart overigens ook voor een stuk waarom KRC Genk nu nog zo moet knokken om zich bij de eerste zes te scharen. Het grote aantal matchen heeft de jonge en niet eindeloos brede spelerskern van KRC Genk punten gekost in de competitie.’

De Limburgers versterkten zich nog met Mathew Ryan, ex-Club Brugge. Een transfer die jou verbaasd heeft?

‘Dat de Limburgers nog een doelman haalden die al iets bewezen heeft, kwam niet uit de lucht vallen: nadat Marco Bizot zich blesseerde, beschikte KRC Genk in zijn A-kern enkel nog over twee jonge, onervaren keepers. Dat de Limburgse club al snel uitkwam bij Ryan, was ook niet onlogisch: de Australiër toonde bij Club Brugge al dat hij een bijzonder sterke doelman is met veel uitstraling. Zo iemand kan het jonge team van Stuivenberg best gebruiken: een stevig sluitstuk om op te bouwen, een man die de groep op sleeptouw neemt.

Leon Bailey
Leon Bailey© Belga Image

‘Ryan wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van Valencia, zonder aankoopoptie. Die prima noodoplossing zegt op zich weinig over de transferpolitiek van KRC Genk. De Australiër is de uitzondering naast de andere nieuwkomers: Jean-Paul Boëtius, Pierre Desiré Zebli, Sander Berge en José Naranjo. Stuk voor stuk zijn zij jonge gasten uit de leeftijdsklasse 18-22 die op sportief vlak nog even verwijderd zijn van hun volle bloei. In afwachting daarvan hoopt KRC Genk op het veld toch al de eerste vruchtjes te plukken van hun talent, in de wetenschap dat de club hen waarschijnlijk moet laten gaan als hun persoonlijke piek dichterbij komt.

‘De passages van Leon Bailey en Wilfred Ndidi waren op dat vlak mooie voorbeelden van het huidige beleid. Maar sportief directeur Dimitri de Condé had erop gerekend dat beiden tot het eind van dit seizoen bij de club zouden blijven. Hij geloofde dat dat zou lukken omdat KRC Genk probeert mee te denken met de carrièreplanning van zijn spelers en omdat de Limburgse club ook spelers hun transfer wil gunnen op ‘het juiste moment’. Het grote probleem daarbij is dat spelers en de club weleens van mening verschillen over wat precies dat juiste moment is. Nadat KRC Genk er afgelopen zomer in geslaagd was om Ndidi en Bailey nog te houden, bleek de overtuiging van De Condé deze winter uiteindelijk dan toch een tikje naïef. Zowel in het geval van Ndidi als in dat van Bailey werd de lokroep van het grote geld vorige maand al onweerstaanbaar, een halfjaar eerder dus dan gepland door de Limburgse club.

‘Daardoor blijft KRC Genk achter met een team waarin plots kraters geslagen zijn, net nu de cruciale fase van de competitie aanbreekt. Omdat KRC Genk ervan uitging dat Ndidi en Bailey pas komende zomer zouden vertrekken, krijgen hun opvolgers bovendien amper tijd om te acclimatiseren en hun gebrek aan wedstrijdritme weg te werken. Kortom: als KRC Genk play-off 1 niet haalt, zal dat toch ook te wijten zijn aan een plan dat niet helemaal klopte.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content