Habibou: ‘Met Vanhaezebrouck liep het mis vanaf de eerste handdruk’

Habib Habibou (r) © AFP

Sport/Voetbalmagazine zocht Habib Habibou (ex-AA Gent) op in Rennes. De Franse spits heeft zijn ruzie met Hein Vanhaezebrouck nog niet helemaal verteerd.

“Het liep al mis van bij de eerste handdruk”, begint Habibou zijn relaas. “Vanhaezebrouck begreep al snel dat ik de baas was in de kleedkamer, hoewel ik er nog maar zes maanden was. Ik ben altijd al een leider geweest. Bij Gent had ik de indruk dat de kleedkamer een beetje ingedommeld was, ik had zin om hen wat wakker te schudden. “

Altijd op dezelfde spelers gemunt

“Hij (Vanhaezebrouck, nvdr) wilde direct laten merken dat hij de baas was – wat ik perfect begrijp – maar ik denk niet dat hij het op de juiste manier aangepakt heeft. Hij had het altijd op dezelfde spelers gemunt. Hij dacht dat hij me wel zou kunnen kraken, dat ik een professionele fout zou begaan, zodat hij aan de voorzitter zou kunnen zeggen dat ik weg moest.”

“Hij kwam binnen in de kleedkamer en zei aan iedereen een goedendag, behalve aan mij. Op sportief vlak rekende hij niet op mij, hij zei me dat ik niet in zijn systeem paste. Geen probleem. Maar de voorzitter werd el wel gek van. Hij zei me: ‘Habib, blijf rustig, geef hem de tijd om zijn fout in te zien. Ik ben verplicht om hem te steunen omdat hij er nog maar pas is.’ Maar psychologisch was dat niet gemakkelijk, het heeft twee maanden geduurd. Gelukkig was ik sinds mijn passage bij Charleroi op alles voorbereid… “

Weinig respect

“Het ergste is toch gebeurd op stage in Knokke, waar we ons fysiek klaarstoomden voor het seizoen. Er was daar een soort parcours dat we twee keer moesten afleggen. Het was zo hard dat je op het einde kapot was, je kon niet meer. Toen de hele ploeg die twee rondes had afgelegd, vroeg de coach aan Hervé (Kage, nvdr) en aan mij om het nog een derde keer te doen. Waarom? ‘Omdat ik de baas ben, ik beslis’, riep hij ons toe. Daarop ging Hervé door het lint. Hij sneerde: ‘Wat hebben wij verkeerd gedaan?’ En hij ging weg. Ik heb dat circuit nog een derde keer afgelegd, gewoon om hem te tonen dat hij me niet kapot ging krijgen.”

“Uiteindelijk heeft de club me laten vertrekken voor twee miljoen euro terwijl ze er vier wilde, De Witte en Louwagie waren er ziek van. En nu? In feite neem ik niemand iets kwalijk. Zelfs de coach niet. Maar wat hij gedaan heeft, getuigt van weinig respect.”

(Stéphane Pauwels)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier