Hala Hazard!

Eden Hazard in de kleuren van Real Madrid: het is een beeld dat we vanaf volgend seizoen waarschijnlijk wekelijks te zien krijgen. © BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het begint er steeds meer naar uit te zien dat Eden Hazard volgend seizoen in een hagelwit shirt zal voetballen. Sport/Voetbalmagazine onthult hoe Real Madrid achter de schermen werkt aan dé toptransfer van de zomer.

Luis Figo in 2000, Michael Owen in 2004, Cristiano Ronaldo in 2009 en Gareth Bale in 2013. Het is een gewoonte van Florentino Pérez om in het jaar van de voorzittersverkiezingen uit te pakken met de komst van een galáctico naar Real Madrid. Hoewel de verwachtingen zijn dat Pérez met de vingers in de neus de verkiezingen zal winnen, is de voorzitter zinnens om ook deze zomer weer diep in de geldbuidel te tasten. De namen van Paulo Dybala, David De Gea en Kylian Mbappé circuleren, maar met de dag lijkt de kans groter te worden dat de toptransfer weleens de naam van Eden Hazard zou kunnen dragen.

Volgens betrouwbare bronnen in Spanje heeft de 26-jarige Belg zelfs al een persoonlijk akkoord getekend met Real Madrid. Die verbintenis is niet geldig, want van de UEFA mag een club een speler die onder contract ligt bij een andere club niet benaderen. Maar in de praktijk gaat het er in de voetbalwereld anders aan toe en worden spelers vaak eerst gecontacteerd alvorens met hun club onderhandeld wordt. Dat gebeurde ook met Hazard.

In november vorig jaar al, toen de Rode Duivels het tweeluik tegen Gibraltar (0-6) en Estland (8-1) speelden, had Eden Hazard een gesprek met Real Madrid. José Angel Sánchez, de algemeen directeur van de Koninklijke, reisde toen af naar Brussel en ontmoette er de Rode Duivel. Sánchez legde hem daar ook uit dat hij de opvolger moest worden van Cristiano Ronaldo en dat hij op links zou gaan spelen. Ook over zijn loon in Madrid werd toen al gepraat.

Eden Hazard zag vorig jaar in november al de algemeen directeur van Real Madrid in Brussel.

Het Spaanse blad Don Balón gaat nog een stapje verder en schrijft dat er ondertussen zelfs al een akkoord zou zijn tussen Florentino Pérez en Roman Abramovitsj. Real zou Hazard een contract van zes seizoenen willen geven en het transferbedrag zou tussen de 80 en de 100 miljoen euro schommelen. Een pak geld, maar Real Madrid wil de transfer bekostigen met de verkoop van een aantal ‘overbodige’ spelers, zoals Alvaro Morata (Antonio Conte zou hem bij Chelsea willen nadat hij hem eerder naar Juventus haalde), Isco (kon zich niet doorzetten onder Carlo Ancelotti, Rafael Benítez en nu ook niet onder Zinédine Zidane; Mauricio Pochettino zou hem graag naar Tottenham halen), James Rodríguez (er is interesse uit de Premier League en de Serie A) en Fábio Coentrão.

De carrièreplanning van Eden

Eden Hazard is in januari 26 geworden, fysiek zit hij op het toppunt van zijn kunnen. Wil hij nog naar een absolute topclub, dan wordt het stilaan tijd. Een aantal jaar geleden vertrouwde hij een goede vriend het volgende toe: ‘Mijn plan, dat is de titel winnen met Chelsea en tot beste speler van de Premier League verkozen worden. Daarna wil ik tekenen bij Real Madrid en er de Gouden Bal winnen. Dan wil ik mijn carrière beëindigen bij PSG om iets na mijn 30e te stoppen met voetballen.’ Met Chelsea werd hij in 2015 al kampioen en na dat seizoen werd hij verkozen tot Player of the Year.

Een jaar geleden, toen ook al verschillende clubs naar hem informeerden, wilde Hazard echter nog niet van vertrekken weten. Hij had er net een desastreus seizoen bij de Londense club op zitten. Zijn troebele relatie met José Mourinho en verschillende kleine blessures deden hem onder zijn normale niveau presteren. Twaalf maanden later is de situatie echter helemaal anders.

In november zei Hazard nog aan The Guardian: ‘Als ik ooit wegga bij Chelsea, dan is het na het winnen van een titel. Je moet vertrekken op een hoogtepunt zodat de mensen zich jou herinneren om de juiste redenen.’ Dat hoogtepunt zit er nu aan te komen, tenzij het sterk opzettende Tottenham nog roet in het eten gooit. Hazard weet bovendien dat het volgende seizoen bij Chelsea er helemaal anders zal uitzien, want dan staat de Champions League terug op het menu. Of het dan nog zo’n pretje zal zijn om onder de nooit aflatende en fysiek veeleisende Antonio Conte te werken, valt af te wachten. Daar is ook Eden Hazard, die onder de Italiaan opvallend veel defensieve arbeid verricht, zich heel goed van bewust.

Hazard is ondertussen al bezig aan zijn vijfde seizoen in Londen. Hij heeft zich er met zijn vrouw en drie kinderen vlotjes gesetteld en gaf meermaals aan dat hij er zich goed voelt. Zoals bekend is de Rode Duivel een huiselijk type en brengt hij graag tijd door met zijn vrouw en drie kinderen. Toch horen we uit zijn omgeving dat het Britse klimaat hem begint tegen te steken. En dan klinkt een verhuis naar de Madrileense zon als muziek in de oren.

De rol van Zidane

Als jongetje had Hazard twee idolen: Thierry Henry en Zinédine Zidane. Toen hij in 2010 bij Lille voor het tweede jaar op rij verkozen werd tot Belofte van het Jaar in de Ligue 1, werd zijn naam in verband gebracht met Arsenal en – ook toen al – Real Madrid. Daarmee geconfronteerd zei hij in dit blad: ‘Dat zijn mijn twee favoriete teams.’ Om er meteen met een kwinkslag aan toe te voegen: ‘Maar stel dat iemand van Manchester United dit artikel leest: ook bij hen wil ik gerust tekenen.’ Dat hij uiteindelijk in 2012 zijn handtekening bij Chelsea zette, was vooral onder impuls van zijn toenmalige makelaar John Bico. Die kon bij de Blues een stevige commissie op de transfer van zijn poulain verdienen. Engelse bronnen maken gewag van meer dan acht miljoen euro.

Had het aan Zidane gelegen, dan was Hazard toen al naar de Spaanse hoofdstad gekomen. Zizou fungeerde destijds als raadgever van voorzitter Pérez en hij had hem toen al gevraagd om een inspanning te doen om de jonge Belg van Lille te kopen, maar Chelsea en Bico beslisten er anders over. Eerder al had de Franse vedette aan Marca verklaard: ‘Ik zou hem met mijn ogen dicht naar Real Madrid halen.’ Hazard was in de wolken over dat compliment en hij reageerde in Sport/ Voetbalmagazine: ‘Als Zinédine Zidane dat zegt, sta je wel even met je mond vol tanden.’

Eden Hazard vertelde ooit aan dit blad dat Real Madrid, samen met Arsenal, zijn favoriete team is.

De liefde van Zidane voor onze landgenoot is ondertussen niet bekoeld, integendeel. De coach zou Hazard geregeld aan de lijn hebben. De aanwezigheid van Zizou is een extra argument om voor de Koninklijke te tekenen. De Spaanse media zijn ervan overtuigd dat, hoe de rest van het seizoen ook verloopt, Zidane T1 blijft van Real Madrid. Maar in de buik van de club zijn ook andere geluiden te horen.

Er wordt gefluisterd dat de Fransman er het afgelopen jaar is achter gekomen dat het hoofdtrainerschap bij een topclub hem niet helemaal ligt. Hij zou moeite hebben met het helse ritme dat het leven van een clubtrainer met zich meebrengt en zou liever een nationale ploeg onder zijn hoede nemen. Wint hij straks de titel en/of de Champions League, dan lijkt het weinig waarschijnlijk dat Zidane er de brui aan geeft. Slaat het allemaal tegen en blijft Real met lege handen achter, dan nemen zijn twijfels over zijn geschiktheid als T1 van een topclub misschien de overhand.

Hoe dan ook bevestigen verschillende bronnen dat Zidane er bij Florentino Pérez op aangedrongen heeft om van de aanwerving van Hazard een topprioriteit te maken.

Wat met Cristiano?

Er zijn dus heel wat elementen die erop wijzen dat Eden Hazard volgend seizoen in een hagelwit shirt zal spelen. Maar wat kan die overgang nog in de weg staan?

In de Engelse pers lekken de laatste weken berichten uit dat Chelsea zijn nummer 10 een nieuw contract wil aanbieden met verbeterde voorwaarden. Het huidige contract van Hazard loopt nog tot 30 juni 2020: hij verdient 230.000 euro per week zonder premies en heeft dus een jaarloon van om en bij de 12 miljoen euro. Het maakt van hem de bestbetaalde speler bij Chelsea. Bij Real Madrid gaan alleen Cristiano en Bale boven dat jaarloon.

Volgens de Engelse media is Chelsea bereid om Hazard nog twee jaar extra te bieden en – vooral – zijn loon nóg op te trekken, naar 345.000 euro per week ofte een jaarloon van 18 miljoen euro. Tegelijkertijd maakt Chelsea ook werk van de komst van Arsenalspits Alexis Sánchez, met wie al sinds december vorig jaar onderhandeld zou worden. Dus is het zich dan toch aan het voorbereiden op een vertrek van Hazard?

Het wordt ook steeds duidelijker wordt dat de 32-jarige Cristiano Ronaldo de jaren begint te voelen.

Naast het megalomane contract dat de Blues Hazard willen aanbieden, is er echter nog een mogelijk struikelblok. En dat heet: Cristiano Ronaldo. Hazard, zo maakte Real zelf in Brussel aan hem duidelijk, moet vanaf volgend seizoen immers de opvolger van CR7 worden. Uiteraard is het niet de bedoeling van de club dat Hazard net als de Portugees plots aan de lopende band gaat scoren. Een blik op de statistieken van de kleine Belg bij Chelsea (zie kader) volstaat om te zien dat hij geen doelpuntenmachine is. Neen, in de plannen van Real moet Gareth Bale de centrumspits en goalgetter worden en moet Hazard hem vanop links bevoorraden.

Maar wat moet er dan met Cristiano gebeuren? Die verlengde zijn contract vorig jaar in november nog tot 30 juni 2021. CR7 zei op de dag dat zijn nieuwe contract werd bekendgemaakt aan de pers: ‘Ik ben hier enorm gelukkig en dit is zeker niet mijn laatste contract. Ik wil pas op mijn veertigste stoppen, dus ik heb nog tien jaar te gaan en wil mezelf blijven verbeteren op dit niveau.’ Dat zijn niet meteen de woorden van iemand die van plan is om de deur van het Bernabéu achter zich dicht te slaan.

Maar volgens insiders is Florentino Pérez CR7 op dit moment liever kwijt dan rijk en zou hij liefst zo snel mogelijk van hem af willen zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan. De voorzitter wil de socios, die hem straks moeten herverkiezen, immers niet voor het hoofd stoten. En hoewel Cristiano geregeld uitgefloten wordt door een deel van het publiek in Bernabéu, is de Portugees nog steeds geliefd bij de meerderheid van de fans.

Dat neemt niet weg dat het ook steeds duidelijker wordt dat de 32-jarige Cristiano de jaren begint te voelen. Het buitenaardse niveau van de vorige seizoenen haalt hij deze jaargang niet. Tot voor de matchen tegen Bayern München waren zijn statistieken niet wat we van hem gewend waren: ‘slechts’ negentien goals in de Primera División en twee in de Champions League. Daarmee was hij wel nog altijd de beste schutter van de ploeg. Hoewel zijn torinstinct intact is gebleven, zit er roest op zijn sprint en zijn zijn dribbels niet meer zo elektrisch.

Kortom, argumenten genoeg om hem begin volgend seizoen op een zijspoor te zetten en hem uit eigen beweging te laten vertrekken. Maar tegen Bayern München onderstreepte Cristiano Ronaldo dat er met hem nog rekening gehouden moet worden. Zo doorslaggevend was hij niet meer geweest sinds de 3-0 tegen Wolfsburg vorig seizoen in de Champions League, toen hij met een hattrick, die hij nota bene nog vooraf had aangekondigd, de 2-0 uit de heenwedstrijd uitwiste. Kan hij die lijn doortrekken tot het einde van het seizoen, dan wordt het des te moeilijker om hem aan de kant te schuiven.

Maar ook als CR7 blijft, is er ruimte voor Hazard. Hoe dan ook zal het wachten zijn tot de zomer voor de eventuele transfer officieel wordt. En dan weten we of we vijftig jaar na Fernand Goyvaerts nog eens een Belg bij Real Madrid krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier