‘Harbaoui geeft een zeer gretige indruk’

Hamdi Harbaoui © Belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De FIFA heeft eindelijk het licht op groen gezet voor de transfer van Hamdi Harbaoui naar Sporting Lokeren. Als de Qatarese voetbalbond mee wil, kan de spits zondag tegen KV Kortrijk zijn grote rentree vieren op Daknam. Drie vragen aan Lokerenwatcher Matthias Stockmans over het ‘dossier Harbaoui’.

Waarom duurde het zo lang vooraleer Harbaoui mag spelen voor Lokeren? Hij tekende al midden oktober een contract.

Matthias Stockmans: “Nog voor oktober stuurde Harbaoui signalen uit dat hij wilde terugkeren naar Europa en meer bepaald België. Hij claimde transfervrij te zijn omdat zijn club Qatar Sports Club niet voldeed aan de financiële verplichtingen: hij wachtte al twee maanden op zijn loon. Qatar SC ging echter in het verweer en voerde aan dat hun spits inderdaad niet zijn maandloon had ontvangen, maar eerder wel al een ruim voorschot had geïncasseerd. Zij vochten de zaak aan bij FIFA. Dat zo een procedure een maand aansleept, is de normale gang van zaken. Er komt heel wat papierwerk aan te pas en alle partijen moeten gehoord worden.

“Probleem was dat Lokeren de terugkeer van zijn ex-spits ondertussen al wereldkundig gemaakt had. Iets te voorbarig en daardoor leek het allemaal heel erg lang te duren. Daarbij komt dat Lokeren zijn handen van het dossier aftrok -het is een zaak tussen Harbaoui en zijn ex-club werd snel verteld- om zelf niet tegen een serieuze schadeclaim vanwege Qatar Sports aan te lopen. Dat leidde tot warrige en beperkte communicatie… en nog meer vraagtekens.”

“De FIFA heeft Harbaoui nu in het gelijk gesteld, maar nu is het nog wachten op de vrijgave vanwege de Qatarese voetbalbond. Dat kan ook nog even duren, want vergeet niet dat Qatar Sports Club een staatsclub is: een beetje moeilijk doen om de fans te sussen nadat ze hun publiekslieveling gratis zagen vertrekken, kan tot de strategie behoren.”

2)Valt er Lokeren iets te verwijten in het dossier?

Matthias Stockmans: “Dat ze na de mislukte competitiestart graag wilden uitpakken met nieuws dat de aandacht wat van de geplaagde coach Bob Peeters afleidde, valt te begrijpen. En met welk beter nieuws kan je dan uitpakken dan de terugkeer van je voormalige doelpuntenmachine?

“Op zich is het knap dat zij als eersten een transfervrije Harbaoui wisten te strikken, want ook andere Belgische clubs konden zijn diensten zeker gebruiken. Alleen zijn ze dus iets te gretig geweest door hem al meteen voor te stellen op een officieel persmoment. Dat heeft Qatar SC wakker gemaakt: een club die een speler benadert, laat staan transfereert, terwijl hij elders nog onder contract ligt, riskeert een serieuze schadevergoeding. Lokeren heeft Harbaoui en zijn advocaat Laurent Denis, die goede contacten onderhoudt met voorzitter Lambrecht, op hun woord vertrouwd. Altijd gevaarlijk, zeker in de lucratieve voetbalwereld. Maar goed, uiteindelijk lijken Harbaoui en Denis wel hun gelijk te halen, dus iedereen tevreden.”

3)Mogen we meteen een impact van Harbaoui verwachten op de ploeg?

Matthias Stockmans: “Harbaoui traint al enkele weken mee bij Lokeren en gaf daarbij een zeer gretige en enthousiaste indruk. Hij kent ook nog veel van de dragende spelers in de ploeg, integratie is dus evenmin een probleem. Alleen matchritme ontbreekt, het is al van begin oktober geleden dat hij een competitieve wedstrijd speelde. Verwacht niet dat hij meteen negentig minuten aanwezig zal zijn of veel verdedigend werk zal opknappen. Dat deed hij in zijn eerste periode bij Lokeren trouwens ook al niet.”

“Maar torinstinct verlies je niet. In Qatar scoorde hij vorig seizoen 24 goals in 24 wedstrijden. Harbaoui is iemand die vanuit alle hoeken op doel trapt en nooit aarzelt in het strafschopgebied, net wat Georges Leekens zo graag ziet. Leekens hamert op training constant op een snelheid van handelen en efficiëntie in de zestien. Geen balletje goed leggen, maar meteen knallen. Net waar Harbaoui goed in is. Ook al werkt hij met die egoïstische manier van spelen soms zijn ploegmaats op de zenuwen. Zolang hij scoort wordt dat getolereerd.

“Alleen ben ik benieuwd hoe Leekens hem zal inpassen: met Harbaoui erbij zal Jaja Coelho in principe een rij zakken en als nummer tien opereren, maar dat betekent dan weer dat Leekens moet raken aan zijn middenveldtrio Ngolok-Persoons-Overmeire. Zijn defensieve fundament. Het wordt een keuze tussen opportunisme of organisatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier