Heeft Dury nieuwe balans gevonden bij Zulte Waregem?

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Zulte Waregem won verrassend op KRC Genk (0-2), dankzij een nieuw systeem en een complementair spitsenduo.

De kritiek was groot, na de nederlagen tegen KV Mechelen en Standard. Nul goals, zes tegentreffers. Vooral de 4-2-3-1 van Dury werd gehekeld: intussen bekend bij elke tegenstander in België. Ook Mechelen en Standard maakten dankbaar gebruik van de ruimte in de rug van de verdediging, met name in die van de hoog opkomende backs. Niet toevallig haalde de Esseveecoach weer het gebrek aan balans aan, zoals hij vorig seizoen vele malen moest herhalen.

En dus besloot Dury op KRC Genk eindelijk het roer om te gooien met een ‘nieuw’ systeem: een 4-4-1-1, wat hij de voorbije jaren zelden toepaste. Vorig seizoen een vijftal keer, met Hamdi Harbaoui en Idrissa Sylla in de punt. Maar die liepen, als twee gelijkaardige types, elkaar in de zestien continue voor de voeten. Op Genk was dat met Cyle Larin en de pas aangesloten Saido Berahino niet het geval. Twee centrumspitsen die je niet op de flank kunt uitspelen, dus zette Dury hen bij elkaar. De krachtige Canadees als targetspits die de bal uitstekend bijhield en zijn ploegmaats liet opschuiven. De Burundees als een ‘9,5’, goed combinerend en rond de zestien zwervend, het verdedigende werk allerminst schuwend – in de 85e minuut zelfs nog tackelend diep op eigen helft.

(Ex-)belhamel

Daarachter vier middenvelders ( ZarandiaGoveaSeckBjordal) op één lijn, en de vier verdedigers ( BürkiDeschachtHumphreysDe fauw) dicht aansluitend. Een lager, maar compact blok waar heel de week op was getraind. Veel minder vonden de spelers van Genk zo ruimte in de rug van de defensie. Al had Aly Samatta evengoed al na twee minuten kunnen/moeten scoren, toen hij op de voet van een uitstekende Sammy Bossut schoot.

Nog een geslaagde keuze van Dury om zijn ervaren keeper in plaats van de jonge Eike Bansen te posteren. De verrassende zege tegen Genk vraagt om bevestiging tegen Charleroi, maar het lijkt erop dat Dury via een nieuw systeem zijn balans heeft gevonden. En met name een nieuw spitsenduo dat gensters kan slaan. Als (ex-)belhamel Berahino er zijn kopje bijhoudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier