Hein Vanhaezebrouck hekelt tijdstip bekerfinale

© Belga

Woensdag spelen Lierse en Lokeren voor een plaats in de finale van de beker van België tegen KV Kortrijk. Welke tegenstander verkiest KVK-trainer Hein Vanhaezebrouck?

“Lokeren is mijn ex-club, dus ik gun het hen wel”, zegt Vanhaezebrouck. “En Liersetrainer Chris Janssens was bij Lokeren een van mijn ploegmaats, dus hem gun ik het ook. Maar puur op ratio moet ik zeggen: Lierse. Omdat de laatste match van de competitie drie dagen voor de bekerfinale wordt gespeeld en wij dan tegen Beerschot nog voluit zullen moeten gaan voor een plaats in play-off 1. Maar op diezelfde dag is het Lokeren tegen Cercle. Welk belang heeft die match voor hen nog als je drie dagen later de beker kunt winnen?”

Hij bedoelt dat Lokeren, dat op dat moment wellicht mathematisch uitgeschakeld zal zijn voor play-off 1, dan geen belang meer zal hechten aan de laatste competitiewedstrijd en zich zal sparen voor de bekerfinale. Zo zou een moeilijke verplaatsing voor Cercle Brugge, een play-off 1-concurrent van KV Kortrijk, wel eens een makkelijke verplaatsing kunnen worden.

“Inderdaad. Maar dit is geen verwijt aan Lokeren of welke ploeg ook”, benadrukt Vanhaezebrouck. “Want mochten wij op dat moment zeker zijn van ons klassement, dan zouden wij voor die laatste match tegen Beerschot net hetzelfde doen. Ik vraag mij af wie het heeft uitgevonden om drie dagen na de laatste competitiematch de bekerfinale te voorzien. Dat geeft een risico op speculaties en zelfs op een vertekend competitie-einde. Enkel om dit nog te kunnen vermijden, zou het beter zijn dat Lierse de finale speelt, al wens ik hen persoonlijk beiden evenveel succes toe.”

Hij vraagt zich ook af waarom een groot evenement als een finale van de beker van België in de hoofdstad van het land dit jaar al op 24 maart en pas om 20 uur 30 gespeeld wordt. “Middenin maartse buien en aprilse grillen? Je loopt het risico dat het strontweer is en als je maar om halfnegen begint, zal het sowieso donker zijn.”

“En stel dat er verlengingen en strafschoppen volgen, om welk uur zullen die getrapt worden? Om middernacht? Ik maakte de bekerfinale van Racing Genk tegen KV Mechelen mee: dat was op het einde van het seizoen om vier uur in de namiddag, bij klaarlichte dag, er waren supportersdorpen gebouwd rond het Koning Boudewijnstadion en veel mensen waren al van tien uur ’s ochtends in Brussel. Een geweldige sfeer!”

“Als het nà de play-offs niet kan, uit vrees voor een testmatch, dan kan je de finale er nog altijd middenin spelen. En àls je ze ervoor speelt, dan toch ’s namiddags en niet om halfnegen ’s avonds? Ik weet echt niet hoe men tot dit resultaat is kunnen komen, hoor.”

Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier