Jacques Sys

‘Hein Vanhaezebrouck krijgt zijn boodschap niet verkocht’

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

‘Hoe zou Hein Vanhaezebrouckzich voelen als hij thuis, in zijn eentje, een balans maakt van bijna één jaar Anderlecht?’ vraagt Sport/Voetbalmagazine-hoofdredacteur Jacques Sys zich af.

Hoe zou Roger Vanden Stock zich dezer dagen voelen? Bijna alle fundamenten waarop Anderlecht de afgelopen jaren werd gebouwd zijn afgebroken, alsof er niets uit het verleden nog deugt. Natuurlijk was de modernisering noodzakelijk en moest het stof van oubolligheid dat over de vereniging hing worden weggeblazen. En uiteraard was de familiale verankering op termijn geen goede zaak. Maar op zo’n groteske manier is een club nog maar zelden van stijl veranderd.

En hoe zou Hein Vanhaezebrouck zich voelen als hij thuis, in zijn eentje, een balans maakt van bijna één jaar Anderlecht? Vreemd dat een ongetwijfeld competente trainer de spelers niet echt meekrijgt in zijn verhaal. Hetgeen hem bijvoorbeeld bij KV Kortrijk wel lukte toen iedereen uit zijn hand at. En hetzelfde ook bij KAA Gent waar Hein Vanhaezebrouck een status van onsterfelijkheid verwierf en de ploeg naar zijn inzichten formeerde.

‘Hein Vanhaezebrouck krijgt zijn boodschap niet verkocht.’

Natuurlijk vermoeide het wel eens als Vanhaezebrouck zijn Grote Gelijk verkondigde, maar de successen veegden dat telkens weer onder de mat. Tot het spel stokte en de spelers zich niet langer als een blok achter hem schaarden. Een vertrek kon niet uitblijven.

Hein Vanhaezebrouck geeft de indruk dat de schuld nooit bij zichzelf te zoeken. Hij sleept dat beeld al langer met zich mee, net zoals de indruk dat hij sommige spelers daarmee zou irriteren. Trainers die alles afschuiven, bewegen zich binnen een spelersgroep hoe dan ook op glad ijs. Voetballers, ook al geen kampioenen in de zelfkritiek, zijn snel in hun ego aangetast. Voor trainers loopt er een smalle strook tussen kordaatheid en diplomatie.

Maar het kan natuurlijk niet dat Vanhaezebrouck de kwaliteiten die vooral bij KAA Gent volop bleken heeft verloren: een trainer die tegenstanders geregeld tactisch aftroefde, die als een echte strateeg zijn pionnen op het veld zette en bovenal een duidelijke boodschap verkondigde. Dat ligt bij Anderlecht kennelijk een stuk moeilijker.

Na de pijnlijke uitglijder van vorige week bij het modeste Slovaakse Spartak Trnava riep Vanhaezebrouck plots om de eerder uitgerangeerde Ryota Morioka, een teken van radeloosheid. En het heette ook dat iedereen maar eens in de spiegel moest kijken. Hoeveel keer hebben we dat al niet bij Anderlecht gehoord? Net zoals er geregeld verhalen opdoemen over voetballers die de tegenstander onderschatten of te weinig inzet vertonen.

‘Het gemakkelijkste voor een club die in de problemen zit, is om de trainer door te sturen. Terwijl er soms best momenten zijn dat ook bestuurders zichzelf een rode kaart mogen geven.’

Het zit verankerd in de ziel van de club. Of Roger Vanden Stock nu op de voorzittersstoel zit of Marc Coucke, of het nu Herman Van Holsbeeck is die de transfers doet of Luc Devroe. Maar vooral ook: of Hein Vanhaezebrouck nu voor de groep staat of een andere trainer en welke spelers je ook aantrekt, er is een bepaalde vorm van dedain, van zelfoverschatting die telkens weer in de groep sluipt. Het is een niet weg te branden kwaal.

Met een gekneusde ziel begon Anderlecht zondag aan de topper tegen Standard. De 2-1-zege dreef een opdoemende crisis naar de achtergrond. Er werd weer stoere taal in de mond genomen. Vergeten was dat er lang een fluitconcert te horen viel. Zo gaat dat in het voetbal: de meest recente uitslag bepaalt de gemoedsstemming.

En hoe vergaat het Standard? Ricardo Sá Pinto zou ongetwijfeld aan de schandpaal zijn genageld, bij Michel Preud’homme heette het of de spelers wel een trainer van zijn niveau waard zijn. Een kwestie van palmares en perceptie. Dat heeft bijvoorbeeld Yves Vanderhaeghe tegen. Het gemakkelijkste voor een club die in de problemen zit, is om de trainer door te sturen. Terwijl er soms best momenten zijn dat ook bestuurders zichzelf een rode kaart mogen geven. Kunnen zij misschien eens uitleggen wat hun toekomstvisie is?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier