Hendrik Van Crombrugge: ‘Er is een verschil tussen nummer één staan op lijstjes of er gewoon op staan’

Hendrik Van Crombrugge © BELGAIMAGE

Komend weekend treft Hendrik Van Crombrugge met Standard één van de Belgische clubs waar zijn naam afgelopen zomer viel. Maar de Brabander staat gewoon in doel bij Eupen, dat na de zege in Moeskroen even kan herademen.

1. Wat heeft de zespuntenwedstrijd van zaterdag voor jullie veranderd in de degradatiestrijd?

Veel, vooral op mentaal vlak. Deze groep snakte naar een positief resultaat en kan daar nu op voortbouwen. De wedstrijd tegen Gent heeft voor een kentering gezorgd. De verontwaardiging over het resultaat dat ons daar werd ontnomen, heeft het samenhorigheidgevoel vergroot. Zaterdag was ik aangenaam verrast omdat er in Moeskroen eindelijk weer een echte ploeg op het veld stond, spelers die voor elkaar wilden werken en vechten. De eerste drie wedstrijden was daar geen sprake van, dat was los zand. Tegen Gent liep het al beter en nu hoop ik dat we vertrokken zijn.

2. Waarom zou jij geld inzetten op het behoud van Eupen?

Omdat we voldoende kwaliteit hebben. Het is gewoon een kwestie dat de mayonaise pakt, dat we de juiste balans vinden op het veld. Aan de aanpak van de trainer ligt het niet. Vanaf dag één klikte het tussen de spelers en Claude Makélélé. Meteen na zijn komst kregen we nog amper goals tegen en drong zijn boodschap tot ons door. Dit seizoen hebben we met Luis García en Danijel Milicevic de kwaliteiten om ook voetballend het verschil te maken, op voorwaarde dat de andere spelers hen juist aanspelen.

3. Wat heeft je verrast de voorbije competitiewedstrijden in vergelijking met de voorbereiding?

Ik had gedacht dat we het onze tegenstanders in de beginfase moeilijker gingen maken omdat we een goed gevoel overhielden aan de voorbereiding, zowel op als naast het veld. Dat was belangrijk, dat we de nadruk legden op groepsgevoel en samenhorigheid, want dat ontbrak vorig seizoen. Door die stage in Duitsland, de eerste voorseizoensstage die ik met Eupen beleefde, veranderde dat. Na die stage was iedereen er van doordrongen dat het collectief ook hier primeert, en dat de individuele ambities pas daarna komen. Alleen werden we op het veld onmiddellijk met de neus op de feiten gedrukt dat we nog niet goed genoeg zijn. Op Club verliezen is niet onlogisch, maar de pandoeringen tegen Charleroi en op Zulte Waregem liggen zwaar op de maag. Zestien tegendoelpunten in vier matchen was gewoon catastrofaal. Misschien lieten we ons misleiden door sommige goeie uitslagen in de voorbereiding. Vaak hangt het ervan af wanneer je daar bepaalde clubs ontmoet. We wonnen tegen Olympiacos, maar die waren nog maar net begonnen met trainen. Van het Olympiacos dat de laatste weken Europees speelde, zie ik ons niet meer winnen.

Ik blijf in het ongewisse of de transfersom voor Belgische clubs te hoog was of dat ze toch nog twijfelden.

Hendrik Van Crombruggen

4. Is dit Eupen sterker of zwakker dan vorig seizoen?

Zwakker zijn we zeker niet. Alleen vergt heel veel nieuwe jongens inpassen veel tijd. Het makkelijkste voor een goede start is met een ongewijzigde of volledig samengestelde kern de voorbereiding doormaken, zoals in ons eerste seizoen. Dat was ook de reden waarom we ons toen zo vroeg gered hebben. Nu vond ik ons in de voorbereiding goed in verdediging spelen. Ik vreesde eerder dat we weinig kansen zouden creëren. Maar in de competitie zie je ons dan weer goals aan de lopende band slikken, en er toch veel maken.

5. Waarom zit jij eigenlijk nog bij Eupen? Je mikte op een plek bij een Belgische topclub en ook Sassuolo was geïnteresseerd in jou. Klopt het dat je ei zo na in Italië zat?

Dat scheelde echt niet veel. De Italianen waren en zijn nog erg geïnteresseerd, maar om welbepaalde redenen is dat niet doorgegaan. De laatste weken had ik al besloten om mijn hoofd vrij te maken van transferitis. Ik weet ook dat ik bij bijna alle Belgische topclubs op hun lijstje stond, maar er is een verschil tussen nummer één staan op die lijstjes of er gewoon op staan. Ik blijf in het ongewisse of de transfersom voor Belgische clubs te hoog was of dat ze toch nog twijfelden. Als dat het geval is, is het aan mij om dit seizoen die twijfels weg te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier