Hervorming bovenbouw elitejeugdvoetbal: ‘De keuze voor kwalitatief betere selecties’

Hans Vanaken © Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Vanaf volgend seizoen worden bij de elitejeugd U17 en U19 vervangen door U18. Het jaar daarop krijgen de profclubs de kans om met hun beloften in de eerste amateurklasse aan te treden. Een toelichting van Chris Van Puyvelde.

De vraag om de U19 af te schaffen, komt van de jeugdverantwoordelijken van de profclubs zelf en dateert al van twee à drie jaar geleden, zegt Chris Van Puyvelde, sportief adviseur van de Pro League en technisch directeur van de KBVB aan Sport/Voetbalmagazine.

Hervorming bovenbouw elitejeugdvoetbal is een keuze voor kwalitatief betere selecties’

‘De U19 blijkt een categorie te zijn waarvan er maar heel weinig spelers doorstromen naar de professionele top en waarvan de meesten dus toch afvloeien’, zegt hij. ‘Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zoals bijvoorbeeld Hans Vanaken, die bij PSV afgeserveerd werd en via Lommel toch nog terugkeerde naar het profvoetbal.’ Of zoals Thomas Meunier, die bij Standard werd weggestuurd en zich via Virton alsnog een weg naar de Jupiler Pro League baande. ‘De U19 afschaffen, is een keuze voor kwalitatief betere selecties. We willen bij U16 en U18 wel drie of vier oudere maar laatrijpe jongens toelaten.’

De U19 blijkt een categorie te zijn waarvan er maar heel weinig spelers doorstromen naar de professionele top.

Bovendien, aldus Van Puyvelde, wordt voor wie afvloeit de mogelijkheid groter om het via een amateurclub toch nog tot profvoetballer te schoppen: 1) omdat het niveau op amateurniveau zal stijgen door de spelers die van het profniveau afdalen; en 2) omdat de jeugdlicenties herbekeken zullen worden.

We zullen bij de jeugd de muur tussen het amateur- en het profvoetbal weghalen en kijken naar de kwaliteit van de opleiding.

‘Om kort te gaan: de bedoeling is dat een club uit de eerste amateurliga die qua infrastructuur, omkadering en doorstroming voldoet aan de criteria voor de jeugdlicentie op profniveau vanaf 2019-2020 ook tot het profbestand zal kunnen toetreden. Vorig seizoen waren er met Tubeke, Union en Roeselare trouwens drie profclubs die niet aan die criteria voldeden. We zullen bij de jeugd de muur tussen het amateur- en het profvoetbal weghalen en kijken naar de kwaliteit van de opleiding. Het is belangrijk voor het Belgisch voetbal dat de piramide zo breed en zo goed mogelijk is, want daaruit groeit alles.’

Het zou kunnen dat clubs voor hun beloftenploeg in de eerste amateurklasse drie à vier oudere spelers zullen aantrekken om die jongeren er op het veld te begeleiden.

Intussen werd ook al principieel beslist dat vanaf het seizoen 2019-2020 profclubs met hun beloften in de hoogste amateurklasse zullen kunnen spelen.

‘Om het competitieve karakter van onze postformatie te verbeteren, zoals het in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Nederland al gebeurt’, zegt Van Puyvelde. ‘De invulling daarvan moet nog besproken worden. Maar sportief bekeken, zou het kunnen dat clubs voor hun beloftenploeg in de eerste amateurliga drie à vier oudere spelers zullen aantrekken om die jongeren er op het veld te begeleiden. Als ik daar met Divock Origi over spreek, zegt hij mij dat bij Rijsel de CFA voor hem goed is geweest, omdat hij er in een kleedkamer terechtkwam waar ook ervaren mannen zaten. Ik twijfel er niet aan dat de eerste amateurliga voor onze talenten een goeie leeromgeving en challenge zal zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier