‘Het geduld van Sinan Bolat zal beloond worden’

Sinan Bolat © Belga

Sinan Bolat, ex-doelman van Standard, komt bij Galatasaray niet van de bank. Hij is er de doublure voor Fernando Muslera. Maar dat kan binnenkort veranderen, voorspellen insiders.

Vijf jaar is het al geleden – op 9 december – dat Sinan Bolat (26) met een rake kopbal voor Standard scoorde in het Champions Leagueduel tegen AZ en via het 1-1-gelijkspel de Rouches als derde in de poule aan een volgende ronde in de Europa League hielp. De Turkse Limburger bleef uiteindelijk nog tot juli 2013 op Sclessin, om dan transfervrij een vijfjarig contract te tekenen bij de Portugese topclub FC Porto.

Een echt succes werd die passage in Portugal niet, want de oud-speler van RC Genk vertoefde er meer dan hem lief was op de bank. In januari van dit jaar werd hij voor een half jaar verhuurd aan Kayserispor. In totaal veertien competitieduels volstonden echter om een prestatiegerichte overeenkomst af te dwingen bij de Turkse topclub Galatasaray. Maar een echte strijd onder de lat aangaan met de Uruguayaanse titularis Fernando Muslera (28), dat is volgens Mehmet Demircan voorlopig een brug te ver.

Buitenlandersregel

“Voor ons blijft hij een Turk, omdat Bolat hier ook die nationaliteit krijgt als speler”, verklaart de journalist van weekblad Fanatik. “Hij heeft dus geen last van de buitenlandersregel. Muslera werd al vastgelegd voor dat systeem van kracht werd. Muslera is bijzonder geliefd bij de fans. Verder dan wat bekerduels geraakte Bolat nog niet, omdat de Uruguayaan al meer internationale ervaring telt. En vooral omdat hij in het verleden een belangrijk aandeel had in de verschillende prijzen. Je moet globaler kijken dan de mindere prestaties de afgelopen twee tot drie maanden.”

Financieel onweer

Toch mag Bolat hopen op meer, verklapt Demircan. “Galatasaray vertoeft in financieel onweer”, weet hij. “De kans is groot dat de sterspelers met de zware contracten op het einde van het jaar zullen verdwijnen. Onder hen Wesley Sneijder en ook Muslera, die met een salaris van 2,5 miljoen euro netto een van de bestbetaalde spelers in de selectie is. Ze zullen hen proberen te verkopen aan het buitenland. Bovendien zijn ze heel tevreden over de kwaliteiten van Bolat, die ze altijd als optie voor de toekomst bestempelden. Hij is een heel bescheiden en rustige jongen wiens geduld weleens heel gauw beloond zou kunnen worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier