Het geld is op bij KRC Genk

Ilombe Mboyo © Belga Image
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Wie verwacht dat KRC Genk zijn selectie in januari zal versterken, vergist zich. Het geld is op. Het is die nieuwe realiteit die nog niet tot de achterban is doorgedrongen.

KRC Genk besteedde de vele miljoenen die het de voorbije jaren verdiende met de uitgaande transfers van Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Christian Benteke aan spelers die de sportieve verwachtingen nog altijd niet inlossen. Dat zorgt nu al maandenlang voor oplopende frustraties bij de eigen achterban.

Ilombe Mboyo is het pijnlijkste voorbeeld van een niet renderende kost. Bij AA Gent weggehaald voor ruim 4 miljoen euro, contract van vier seizoenen, brutoloon van om en bij het miljoen. Tel uit de Genkse investering: tegen de 10 miljoen euro. Voor één speler. Mboyo loopt over van ijver, maar renderen doet hij nog steeds niet, sportief noch financieel. Hij maakt van Genk geen winnend elftal en zijn eigen marktwaarde – straks wordt hij al 28 – neemt met de dag af.

Het vermoeden wint veld dat het financiële plaatje in de Cristal Arena mede hierdoor niet meer klopt. De binnengelopen miljoenen werden ongelukkig besteed, de structurele aansluiting bij de top drie bleef uit en het aantal abonnees liep terug. Ondanks de perceptie werkt ook Genk met een jaarlijks deficit.

Als gevolg hiervan werd de transferpolitiek afgelopen zomer bijgestuurd. Bijna alle nieuwkomers zijn tieners of prille twintigers: Kabasele, Zarandia, Milinkovic-Savic, Cavric, Okriasjvili. Spelers voor de toekomst, lees: die de club geld moeten opbrengen. Straks, als ze zich zullen hebben aangepast. Voor nu geldt: geduld.

Genk lijkt daarmee zijn sportieve ambities te hebben ingeleverd voor financiële ambities. Over het eerste wordt het niet explicieter meer dan: “Top zes. Daarna zien we wel.” In plaats van de sprong naar de top te maken, zette de landskampioen van 2011 een stap terug. Alleen werd het nooit zo gecommuniceerd, wat de actuele kortsluiting met de achterban verklaart: die zit nog altijd in het topdrieverhaal.

Vrijdag 17 oktober 2014 staat de grote confrontatie met de supportersverenigingen op de agenda. Voorzitter Herbert Houben, algemeen directeur Patrick Janssens, coach Alex McLeish en aanvoerder Thomas Buffel zullen daarop aanwezig zijn. Twee dagen later ontvangt Genk het nummer vijf, Westerlo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier