Het is beslist: komende twee seizoenen 18 clubs in 1A

Door de nieuwe regeling blijft Waasland-Beveren in 1A. © Belga Image

De kogel is door de kerk: de komende twee seizoenen zal 1A uit 18 clubs bestaan en komen er mini-play-offs op het einde van het jaar. Dat besliste de Pro League op de Algemene Vergadering van vrijdag.

Er treden komend seizoen 18 ploegen aan in de hoogste voetbalklasse. Daarover heeft de algemene vergadering van de Pro League vrijdag in het Crowne Plaza in Diegem een akkoord bereikt. Het voorbije, onafgewerkte seizoen levert geen degradant op, waardoor Waasland-Beveren in 1A kan blijven. 1B-finalisten Beerschot en OH Leuven worden mee opgevist in de Jupiler Pro League.

De raad van bestuur van de Pro League veegde vrijdagochtend het idee om vast te houden aan een 1A met zestien ploegen van tafel. De juridische struikelblokken zouden de geplande competitiestart in het gedrang kunnen brengen, wat opnieuw tot enorme imagoschade voor het Belgisch voetbal zou leiden.

En dus werd het voorstel om het komend seizoen met 17 of 18 ploegen aan te vatten ter stemming voorgelegd. Het scenario met 17 ploegen, waardoor er elke speeldag één ploeg vrij zou zijn, werd niet breed genoeg gedragen. Ook rechtenhouder Eleven Sports had bezwaren. Voor de piste om met 18 ploegen door te gaan, werd wel een voldoende meerderheid gevonden. Waasland-Beveren haalt zo zijn gram, want hoeft niet te degraderen, en ook Beerschot en OH Leuven mogen zich opmaken voor duels in 1A.

Verkorte play-offs ondanks coronadreiging

Na 34 speeldagen in de reguliere competitie volgen er nog steeds play-offs, al zijn die in verkorte vorm en de punten worden nog steeds gehalveerd. De eerste vier spelen de volgende twee seizoenen in een zogenoemde ‘Champions Play-off’ om de titel en belangrijkste Europese tickets, de nummers vijf tot acht voor het laatste Europa League-ticket. De achttiende en dus laatste van het klassement zakt naar 1B, de voorlaatste speelt nog barragewedstrijden tegen de runner-up in 1B. Er zijn dus twee promotiekansen voor de 1B-clubs, die niet langer twee periodes moeten afwerken.

Het seizoen 2021-2022 kent een gelijkaardig verloop, maar er zijn drie dalers in 1A en is er slechts één promovendus uit 1B. Op die manier keren we bij de start van het seizoen 2022-2023 terug naar 16 ploegen in 1A. Na 30 speeldagen in de reguliere competitie volgen dan opnieuw play-offs met de top zes. In 1B zullen na twee seizoenen met zeven teams zo opnieuw acht clubs aantreden.

Lierse Kempenzonen en belofte Club Brugge opgevist in 1B met acht ploegen

Ook voor 1B vond de Algemene Vergadering een oplossing. Om tot een competitie met acht ploegen te komen in 1B wordt behalve Lierse Kempenzonen, dat als enige overgebleven amateurclub over een proflicentie beschikt, ook de beloftenploeg van Club Brugge aan de reeks toegevoegd.

In 1B blijft men over met zes teams (Westerlo, Union, Lommel, Deinze, Seraing en RWDM), maar ook Lierse Kempenzonen beschikt over een proflicentie. Om tot een competitie van opnieuw acht ploegen te komen, wordt de fusieploeg opgevist. En ook de beloften van Club Brugge komen erbij. Er werd gekozen voor de U23 van blauw-zwart op basis van sportieve criteria, namelijk de ranking van de jeugdlicentie en de eindstand in de beloftenreeks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier